Trots

zaterdag 6 juli 20190 Reacties

Kijk, dit zijn ze nou: de kanjers van ‘mijn fractie’ en ikzelf tijdens één van de vele verkiezingscampagnes de afgelopen jaren. Het mag, nee; het moet soms wel eens gezegd worden: ik ben reuze trots op ze! Wat een goede en toffe fractie hebben wij hier in Dronten!

Bewogen jaar

Vandaag rollen we voorzichtig het zomerreces in en kunnen we terugkijken op een bewogen politiek jaar. Dat begon eigenlijk al eind vorig ‘politiekjaar’ vlak voor de zomervakantie met de aankondiging van burgemeester Aat de Jonge dat hij in november met pensioen zou gaan. Het betekende dat er een vertrouwenscommissie (VC) moest komen die een profielschets zou gaan maken voor de nieuwe burgemeester en die uiteindelijk een voordracht aan de raad doet voor de nieuw te benoemen burgemeester. Gebruikelijk is dat de fractievoorzitters in zo’n commissie zitten. Minder voor de hand liggend was dat ik de voorzitter zou worden.

Daarnaast ben ik al sinds januari 2017 de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en vanuit die rol ook voorzitter van de werkgeverscommissie voor de griffie. Direct na de zomer bleken er persoonlijke omstandigheden op de griffie waardoor onze griffier zijn taken niet meer kon vervullen. Naast de persoonlijke zorgen (gelukkig gaat het inmiddels eigenlijk best weer goed) zorgde het voor veel extra werk op en met de griffie en moesten we met kunst en vliegwerk zorgen dat de belangrijke processen gewoon door bleven draaien. Inclusief de bijzondere en spannende procedure van de VC.

Afwezig

Als plaatsvervangend voorzitter van de raad had ik een rol bij het afscheid van burgemeester De Jonge, kregen we als VC een rol bij de benoeming van waarnemend burgemeester Bakker en moest uiteindelijk ook de benoeming van onze nieuwe burgemeester Jean Paul Gebben geregeld worden. Natuurlijk met enorm veel inzet van medewerkers van de gemeente. Maar het kostte me behoorlijk wat tijd dit jaar. En nog de afgelopen twee weken doorliepen we als werkgeverscommissie een werving- en selectieprocedure voor een nieuwe griffier die na de zomer zal starten. Dit alles naast de taken die ik als ‘gewoon’ raadslid natuurlijk ook nog had.

En laat ik het dan maar gewoon bekennen: ik heb de fractie een beetje verwaarloost. Soms (eh.. vaak) had ik de stukken die we in de fractievergadering moesten bespreken minder goed voorbereid dan eigenlijk de bedoeling was. Regelmatig heb ik gevraagd of ze dingen van me wilde overnemen als ik weer eens met heel andere zaken bezig was dan met de fractie of de stukken van die maand.

Gelukkig

Maar ik denk, verwacht (en hoop) dat eigenlijk niemand daar iets van heeft gemerkt voor wat betreft de inzet van de GroenLinks-fractie. Onze inbreng was zoals iedereen die van ons kent. We maakten ook dit jaar weer het verschil op belangrijke dossiers zoals bij de vernieuwbouw van het gemeentehuis. We fiksten een financieel probleem voor de Meerpaal voor slechts één euro. Regelden dat onze inwoners al dit jaar invloed krijgen op de gemeentelijke uitgaven  en streefden daarmee weer naar het geluk van diezelfde inwoners.

De fractie draaide gewoon door alsof er niets aan de hand was. Allemaal liepen ze een stapje harder, Danieke, Albert en Leo. Daarom ben ik zo trots op ze! Het zijn toppers!

Zo, dat moest ook hier in het openbaar maar eens gezegd worden. Want ik vertel het ze echt wel vaker en deed dat ook al eerder. Maar dit jaar was in vele opzichten bijzonder en had ik niet zonder hun inzet, toewijding en trouw zo kunnen doen. En daar wordt een mens, dit mens, nou gelukkig van!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.