Transparantie in de coalitievorming

dinsdag 16 maart 20101 reactie

De lokale media vissen via twitter op grote schaal naar wat er besproken wordt bij de informateurs en als ze daar niets over krijgen te horen is het niet-transparant en achterkamertjes. Da’s natuurlijk wel een beetje merkwaardig want de inwoners van Dronten (en namens hen de media) kunnen meer dan ooit meekijken.

Op 18 februari nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks aan waarin werd vastgelegd dat de nieuwe raad de informateur(s) zou benoemen. Afgelopen donderdag heeft de nieuwe raad dit gedaan en op initiatief van GroenLinks zijn de heren Ekkel en Morren gisteren begonnen met gesprekken.

Op twitter krijg ik het ‘verwijt’ dat deze gesprekken ook openbaar zouden moeten zijn, want anders is het niet ‘transparant’. Volgens mij is dit volslagen flauwekul. Je onderhandelt niet in het openbaar omdat je vrijelijk met elkaar van gedachten moet kunnen wisselen of eens een balletje opgooien. Als het een dag later als waarheid in de krant staat schiet je daar niets mee op. Ook de burger niet want die weet aan het einde ook niet meer waar hij/zij aan toe is.

Maar de motie van GroenLinks zorgt voor meer openheid dan ooit tevoren. De gemeenteraad benoemde de informateurs. Ddat was nieuw in Dronten. Zij doen in de gemeenteraad verslag en dan is er een debat over de informatie. Dat was nog nooit eerder in Dronten! Zeer waarschijnlijk zal de gemeenteraad vervolgens een opdacht formuleren en een formateur benoemen. Ook dat heeft nooit eerder plaatsgevonden in Dronten. Al die debatten vinden plaats in openbaarheid en kan de pers verslag doen van de voortgang van de onderhandelingen. Het staat de (in)formateur(s) ook nog eens vrij om persberichten te versturen over de voortgang.

Opener en transparanter dan deze coalitievorming is het nog nooit gegaan in Dronten en toch wordt me verweten door journalisten dat ik behoor tot de politieke kliek die in de achterkamertjes zit.

Lieve vrienden van de media, tel uw zegeningen en maak gebruik van de nieuwe openbaarheid die de motie van GroenLinks heeft opgeleverd. Want als jullie echt zo graag bij die onderhandelingen willen zitten moeten jullie misschien gewoon zelf de politiek in gaan? Zit je altijd met je neus voor aan.

1 Reactie

  1. johan

    Een beetje journalist krijgt met de wet Openbaarheid Bestuur alles boven water wat zijn hartje begeert, hoor!

    En anders kun je eens een interview houden met deze en gene en dermate sterke vragen stellen dat-ie vanzelf gaat praten. Maar da’s een vak apart, dat soort interviews houden.

    johan

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This