Trage formatie

vrijdag 2 april 20102 reacties

Het duurt maar in de formatie en dat roept hier en daar wel een beetje irritatie op. Immers “vier jaar geleden hadden we op 6 april al een college” meldt CDA leider Hans Engelvaart op twitter. PvdA kandidaat wethouder Koning wijt deze vertraging aan de aangenomen motie van GroenLinks die bepaald dat de gemeenteraad de informateurs en formateurs aanstelt in plaats van dat dit in de achterkamertjes van het CDA gebeurt.

Ook de journalisten van de FlevoPost zijn niet blij, want die willen sowieso alles weten en kunnen schrijven en verwijten ‘de politiek’ (en dan herhaal ik maar weer eens een stokpaardje: dé politiek bestaat niet) dat we niet open willen zijn.

Laat ik zowel de wethouders kandidaten en de journalisten maar even op één hoop vegen. Ze geven een onterecht beeld van de werkelijkheid. Niet dat het lang duurt, dat vind ik ook. Maar waarom dat zo is komt natuurlijk niet door de motie van GroenLinks. Want die bepaald dat de raad de (in)formateur(s) benoemd. Niet de snelheid van het proces. De CDA formateurs hebben echter (vriend en vijand zijn het daar -informeel- over eens) kwalitatief uitermate teleurstellend werk geleverd. Niet onderbouwd kwam men tot een conclusie waar niemand in de gemeenteraad twee weken voor nodig had om dit te concluderen. Nu zijn op voordracht van het CDA en de VVD twee formateurs aan het werk en pas een week na hun benoeming komen ze met de mededeling dat ze aan het einde van de maand met een rapportage komen. Of dat een tussenstand of een eindrapportage wordt is op dit moment volslagen onduidelijk.

GroenLinks heeft dit natuurlijk niet zo gewild. Voor het eerst in de geschiedenis van Dronten debatteert de gemeenteraad over de (in)formateurs, maar dat kan wat ons betreft ook snel. Als daarvoor een extra gemeenteraadsvergadering moet worden gehouden is natuurlijk geen enkel probleem.

Dat de journalisten van de FlevoPost en de heren Engelvaart en Koning de oorzaak van deze traagheid bij de motie van GroenLinks leggen is ver bezijden de waarheid en schadelijk voor de politiek. Tel uw zegeningen over de extra transparantie die is ontstaan door deze motie! Wij hebben ook liever vandaag dan morgen een college zodat onze gemeente weer bestuurd wordt en we aan de slag kunnen. Daarvoor is een stabiele coalitie nodig en daar praten we nog steeds graag over mee. Maar dit soort onzin moet niet door politieke ambtsdragers en journalisten worden verspreid!

2 Reacties

 1. Erwin

  In gemeentes vindt men transparantie maar lastig. Beetje jammer.

  PS PAUL: als je aan je website gaat knutselen, kun je dan meteen de algemene tekst aanpassen. Daar sta je nog als burgerraadslid vermeld.

 2. Paul Vermast

  @ Erwin,

  Dank! Ik ben ook zo lang burgerraadslid geweest dat ik helemaal vergeet het overal aan te passen.

  Groeten,
  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This