Toespraak bij de installatie van burgemeester Gebben

zondag 16 juni 20190 Reacties

Namens de gemeenteraad van Dronten mocht ik burgemeester Gebben toespreken tijdens zijn beëdiging afgelopen vrijdag. Onderstaand de integrale weergave van mijn tekst.

‘Goede avond burgemeester’ met deze woorden opende ik ons telefoongesprek op woensdagavond 6 februari jongstleden.

Dames en heren, u begrijpt, er viel even er een verwarde stilte aan de andere kant van de lijn.
‘Bedoelt u… bedoelt u dat ik…?’

Dus ik antwoordde de heer Gebben: ‘Dat klopt, de gemeenteraad van Dronten draagt u voor als onze nieuwe burgemeester. Gefeliciteerd!’

Opnieuw was er een korte stilte…

‘Och; jongen. Wat fantastisch… ik schiet even vol’.

Dat gesprek was eigenlijk het sluitstuk waarmee de vertrouwenscommissie haar werkzaamheden afrondde.

Deze gemeente heeft, ik heb het nog even in de notulen nagezocht, een traditie dat de voorzitter van de vertrouwenscommissie de nieuwe burgemeester toespreekt. Maar verder dan deze onthulling kan ik niet gaan. Want daarmee zou ik mijn ambtsgeheim schenden.

Gelukkig kan ik u als plaatsvervangend voorzitter van de raad wél toespreken. En vanuit die rol zeg ik: “Welkom burgemeester! Welkom”.
‘Dronten, een dorpse gemeente met stadse kwaliteiten en een aanraakbare geschiedenis, zoekt een nieuwe pionier die uitstekend aanvoelt wat uniek is in onze gemeente en dit met enthousiasme verder brengt’.

De lange en misschien wat ingewikkelde titel van de profielschets zoals we deze als gemeenteraad hebben vastgesteld wekte bij u voldoende enthousiasme om zich te kandideren als onze nieuwe burgemeester.

Nieuwe pionier

We zoeken een nieuwe pionier. Was er dan iets mis met de oude pioniers? Dat zou je jezelf kunnen afvragen. Want die ‘oude pioniers’, zijn dat niet de mensen die onze gemeente hebben gebouwd? Hebben ontworpen en aangelegd na de drooglegging rond 1957. Hoe zouden we die kunnen of zelfs willen vervangen voor een nieuwe pionier?

Mocht dat misverstand al gerezen zijn: niets is minder waar! We koesteren onze oude pioniers en zijn trots op hen. We hebben immers alles om ons heen aan hen te danken. Het is wat we in de profielschets een ‘aanraakbare geschiedenis’ hebben genoemd.

Maar wat is dan die nieuwe pionier? zou je kunnen vragen. In deze raadsperiode is er een coalitieakkoord gesloten met als titel ‘Nieuwe Verbindingen’. Was er dan iets mis met de Oude Verbindingen? Nee, maar nieuwe tijden vragen nieuwe verbindingen. Zoals nieuwe tijden vragen om een nieuwe pionier.
Het vooral een uitdrukking van de wens tot vernieuwing. Het hoort bij het nieuwe pionieren. Andere, nieuwe verbindingen leggen. Als gemeente met onze inwoners. Als raad met het college, met onze ambtelijke organisatie. Als gemeenteraad met elkaar en met de samenleving.
We staan te popelen om met veel ambitie aan de slag te gaan. We vragen u dan ook daarin met ons voorop te gaan. Als ambassadeur van deze bestuurlijke vernieuwing. Zo noemden we dat in de profielschets.

Pionieren samen met de samenleving aan die nieuwe verbindingen. Ontdekken wat goed werkt, verbeteren wat niet werkt. Het is een Drontens kenmerk: het samen willen doen. Samen willen ontdekken en samen bouwen aan iets moois.

Stad of dorp

Toch zijn er ook dingen die niet persé opgelost hoeven te worden. Het stond ook al in de profielschets: of Dronten een stad of een dorp is, daar komen we al jaren niet uit. En misschien is dat maar goed ook. Want waar de ambities soms misschien welhaast stads zijn is onze sfeer er een van dorpse gemoedelijkheid. En onderscheid Dronten (het dorp) zich, behalve omvang van het inwonersaantal, niet wezenlijk van Biddinghuizen of Swifterbant. Alle drie zijn ze ons even lief. Net als onze buurtschappen Ketelhaven en Roggebotsluis.

We zochten iemand die ‘ondernemend in de samenleving is’. Iemand die coachend is bij veelzijdige; ik zeg maar; tegengestelde belangen. Een diplomaat in de (wijde) regio. In Dronten rekenen we daar voor het gemak Brussel ook toe. We zochten kortom een schaap met vijf poten… en we vonden u.

“U bent een doortastende professional met hart voor de gemeenschap. Respect en contact staan bij u hoog in het vaandel. U weet aan te sluiten bij de belevingswereld van zowel inwoners als medebestuurders en reageert bedachtzaam op verschillende situaties. Maar tegelijk houdt u regie op het proces en weet u de spanning uit situaties te halen als dat nodig is. Daarbij helpt ervaring, maar ook humor en een flinke portie ambitie mogen niet ontbreken.”

Het is niet mijn kwalificatie van u, maar onze beschrijving van u in onze profielschets, nog voordat wij u kenden.
We sloten die beschrijving als volgt af: “Samen brengen we Dronten verder, als pioniersgemeente me?t een pionier aan het stuur”.

Nieuw hoofdstuk

Dat is precies wat we vanaf vandaag gaan doen!

Vanaf vandaag schrijven we samen een nieuw hoofdstuk van de aanraakbare geschiedenis van Dronten. U mag daarbij onze penvoerder zijn. Een goede pen is voor u belangrijk heb ik me laten vertellen. Als vulpenliefhebber kan ik me dat voorstellen. Want met een pen kun je ergens een streep onder zetten, dingen onderstrepen en nieuwe verhalen gaan schrijven. Maar vanaf vandaag is dat wel een Drontense pen.

Namens de gemeenteraad overhandig ik u graag deze nieuwe pen; wij wijze van welkom. We wensen u veel succes, maar bovenal heel veel plezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This