Toeristenbelasting

vrijdag 22 april 20114 reacties

De afgelopen week heeft de gemeenteraad hoorzittingen gehouden over de gevolgen van de bezuinigingen. Sportverenigingen, OBD, Impact, de Meerpaal, Lowlands, recreatieondernemers en anderen hebben de gemeenteraad proberen te overtuigen om andere bezuinigingen te vinden dan die op hen. Hun goed recht natuurlijk en bovenal nuttig om inzicht te krijgen in de problematiek en maatschappelijke gevolgen van onze besluiten.

Onder andere de recreatieondernemers waren vooraf nogal boos over de verhoging van de toeristenbelasting met € 0.60 die de gemeente voorstelt. Deze zou daarmee uitkomen op € 1.40 per nacht en daarmee prijzen we onszelf helemaal uit de markt aldus de belangenvereniging RECRON.

Nou lijkt het een soort van ondernemersreflex om meteen moord en brand te schreeuwen zodra er belastingen worden verhoogd, want kosten drukken nu eenmaal op de omzet en de levensvatbaarheid van de onderneming. Dat is logisch en zie we met regelmaat van de klok ook bij de winkeliers in Suydersee.

Maar de klachten over de verhoging van de toeristenbelasting vind ik wel hout snijden. Want het is wel een beetje wonderlijk dat deze verhoging op maar een klein deel van de ondernemers wordt afgewenteld. Ondernemers die mensen naar onze gemeente halen om hier te recreëren en die in onze dorpen boodschappen gaan doen.

Daarnaast berekend de sector zelf dat zij door de groei die is ingezet doordat Defqon1 een plek heeft gevonden, er een park van Landal open is gegaan en er meer toeristen zijn die de gemeente bezoeken, er een autonome groei aan toeristenbelasting zal zijn van 500.000 euro. Dat zou meer zijn dan de gehele bezuiniging; door niets te doen! De sector is zelfs bereid daarover afspraken te maken met de gemeente en dat lijkt me een uitgestoken had die moeilijk te negeren is. Daarbij het aanbod dat de sector ook langdurig werkelozen en medewerkers van de sociale werkvoorziening aan het werk wil helpen maakt dat ik oprecht vind dat deze ondernemers een goed verhaal hebben.

Maar het blijft lastig. Want naast uitgaven beperken is het vergroten van de inkomsten natuurlijk ook een manier voor de gemeente om het tekort terug te dringen. Naast OZB en hondenbelasting is de toeristenbelasting het enige waar de gemeente zelf over gaat en dus zijn er maar weinig zaken waarmee we de inkomsten verhogen kunnen.

Het blijft al met al een lastige afweging.

4 Reacties

 1. hillebrand koning

  Het college rekent nu voor dat je met het huidige aantal van 800.000 overnachtingen x € 0,60 verhoging € 480.000 extra binnen haalt. Dat is een riskante redenering als je hoort dat de ondernemers bij zo’n forse verhoging een (sterke) terugloop van bezoekers verwachten. Om over vertrek van Lowlands nog maar niet eens te willen denken.

  De rekensom van de ondernemers vind ik echter hoog. Stel dat Landal binnendijks (200 appartementen) een bezettingsgraad heeft van 70% (250 dagen) met gemiddeld 3 personen, dan levert dat 150.000 extra overnachtingen op. Bij Landal buitendijks (150 appartementen) levert een bezettingsgraad van 50% (200 dagen) met gemiddeld 2 personen 60.000 overnachtingen op. Bij Defqon zouden 50.000 kampeerders x 2 nachten = 100.000 overnachtingen al heel mooi zijn. Dat zijn dus in totaal 310.000 extra overnachtingen en daar haal je geen half miljoen mee binnen. Maar als de huizen bij het evenemententerrein en de ecologes bij Dorhout Mees er komen, dan komen we aardig in de buurt.

  Misschien moeten PvdA en GroenLinks samen eens aan een tussenoplossing denken: een verhoging van de Toeristenbelasting naar € 1 vanaf 2013, als vast bedrag tot en met 2020. De ondernemers krijgen dan weliswaar eenmalig een forse verhoging van 20 cent voor de kiezen, maar wel met meerjarige zekerheid.

  Als het huidige aantal overnachtingen van 800.000 bij de bestaande ondernemers dan gelijk blijft, vermeerderd met de 310.000 overnachtingen die ik net extra voorrekende (volgens mij een behoedzame aanname), dat levert dat de gemeente jaarlijks € 1,1 mln op. Dat is bij mijn weten een half miljoen meer dan nu in de begroting staat. We combineren dan twee dingen: we stimuleren toerisme en recreatie en we halen het beoogde extra half miljoen extra binnen.

 2. Sonja Plomp

  Ik snap niet dat Lowlands met droge ogen durft te zeggen dat ze haar biezen pakt als de verhoging op de toeristenbelasting doorgaat. Het zou per kaart een verhoging van € 2,40 in houden. Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst naar Lowlands ging. Dat is nu 15 jaar geleden en heb fl. 97,- betaald. Nu kost een kaartje dik € 130,- en gaat Lowlands zeuren over een verhoging van € 2,40 per kaartje?!? Kijk even wat er in de loop van 15 jaar aan winst op een kaartje is gemaakt! Tel daar nog bij op dat het eten en drinken op Lowlands echt schan-da-lig duur is, maar dat Lowlands toch in december al volledig uitverkocht is. Zoals de laatste jaren standaard is. Lowlands is altijd uitverkocht, al is er al lang geen hele zondag vol publiekstrekkers meer, zoals vroeger. Dus waar gaat het over? Dat er een verhoging zou moeten komen per kaart van € 2,40 die voor de verandering een keer NIET in de zak van Mojo verdwijnt? Laat Mojo zich even DIEP gaan schamen!

 3. Erwin

  De verhoging van de toeristenbelasting is groot maar het geld moet toch ergens vandaan komen. Aan de uitgavenkant van de gemeente valt weinig meer te bezuinigen, en ik zie dronten niet snel haar prestigeprojecten loslaten. De horeca aan het Veluwemeer moet ook niet zo hard klagen, er wordt immers voor tientallen miljoenen geinvesteerd (IIVR) in recreatie en groen.

 4. Sonja

  Correctie trouwens: kaartje Lowlands kost inmiddels al € 160,- én Lowlands krijgt ook nog eens EEN TON subsidie van de gemeente. Er wordt toch WINST gemaakt op Lowlands? Sinds wanneer wordt een organisatie die winst maakt door de gemeente gesubsidieerd? Dat is toch belachelijk?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.