Toch maar een masterplan?

donderdag 15 september 20160 Reacties

Omroep Flevoland weet te melden dat Winkelcentrum Suydersee, volgens makelaarsvereniging Dynamis, ‘een structureel overaanbod’ heeft en eigenlijk te groot is voor de maat van Dronten. Dat kon onmogelijk nieuws zijn omdat het winkelcentrum, dat nu precies tien jaar open is, werd gebouwd voor een gemeente met 45.000 inwoners in een tijd dat internetwinkelen nog niet de vlucht genomen had die we nu zien.

Toen rond de eeuwwisseling plannen werden gemaakt voor een nieuw centrum was het op basis van de gebruikte modellen geen hele grote gok om aan te nemen dat we nu als gemeente tegen de 45.000 inwoners zouden aanzitten. Maar de groei vlakte af en de economische crisis vanaf 2008 gooide behoorlijk roet in het eten. Het inwoners aantal ligt nu tussen de 40 en 41.000 inwoners en er zijn geen aanwijzingen dat dit snel en spectaculair zou gaan veranderen.

Leegstand

Iedereen wie wel eens een rondje heeft gelopen zal het zijn opgevallen dat er veel panden in ons Winkelhart leegstaan of zijn dichtgeplakt. Geen uniek beeld in Nederland, maar ook voor ons dorp geen wenselijke situatie. De oplossing is alleen niet zo simpel te bedenken omdat er heel veel partijen zijn die je daarvoor nodig hebt.

De meest voor de hand liggende oplossing is een deel van het beschikbare winkelaanbod verkleinen. Bijvoorbeeld door de oudere delen van het centrum aan het winkelaanbod te onttrekken. Te denken valt aan de hoek waar al veel leegstand is en recent Scheer & Foppen dicht is gegaan, de muziekwinkel al leeg staat en helaas ook de Kookwinkel een opheffingsuitverkoop aan het houden is. Maar gelukkig zitten er in dat gebied ook winkels waar het goed mee gaat, zoals de handwerkwinkel of Xenos. Mocht je daar dus winkels gaan ombouwen naar een andere functie dan moet er wel iets met de bestaande winkels zodat het voor hen ook aantrekkelijk blijft.

Masterplan

Om die reden hebben we als GroenLinks in januari al het voorstel gedaan om een ‘Masterplan Centrum Dronten’ te maken samen met ondernemers, Meerpaal, eigenaren en inwoners. Een plan dat ervoor moet zorgen dat ons Winkelhart ook de komende tien jaar aantrekkelijk blijft om te winkelen, te wonen of te werken. Helaas wilde CDA, VVD, Leefbaar Dronten en de SP daarvan niets weten en werd ons voorstel weggestemd.

Laat het onderzoek van deze week voor deze partijen hopelijk een nieuwe ‘wake-up call’ zijn dat we niet op onze handen kunnen blijven zitten. We wachten nu al maanden op een nieuwe economische visie… Wellicht is het toch niet zo’n gek idee voor de coalitie en de socialistische-gedoger om toch eens opnieuw na te denken over een Masterplan Winkelhart?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This