Tijd voor een vuurwerkverbod

vrijdag 3 januari 20203 reacties

Na de jaarwisseling kom ik definitief tot de conclusie dat ik mijn mening moet herzien; het is tijd voor een vuurwerkverbod. De balans is nog niet helemaal opgemaakt, maar wel schatten de verzekeraars de kosten rond de 15 miljoen euro en spreekt het oogziekenhuis over ‘een horrornacht‘. Berichten over vernielingen, schade en geweld tegen hulpverleners zijn niet van de lucht en ook de politie vraagt -opnieuw- om een verbod op vuurwerk. De vraag of dit het allemaal nog wel waard is moet ik met een helder ‘nee’ beantwoorden.

Traditie

Het afsteken van vuurwerk wordt door veel Nederlanders gezien als een traditie die ze niet willen loslaten. En ik kan het niet ontkennen: ook ik geniet enorm van het vuurwerk tijdens het inluiden van het nieuwe jaar (al gooide de mist wel behoorlijk wat roet in het eten dit jaar). Ik vind het mooi, het is sfeervol en mensen komen naar buiten om te kijken en elkaar het beste te wensen. Dit jaar is er voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verschoten. Een record.

Toch is een maatschappelijke fysieke schade (de gewonden en alle gevolgen daarvan dus niet meegenomen) van 15 miljoen euro niet meer uit te leggen. Ook niet als je daarbij de schade aan natuur, milieu en de stress bij mensen en dieren op telt. Ook de kosten van het opruimen van al het (gevaarlijke) vuurwerkafval zijn bij mij niet in beeld. Maar die zullen ook zeker hoog uitvallen.

Het is eigenlijk niet leuk meer.

Het is eigenlijk niet leuk meer. Het gevoel van onveiligheid op straat rond de jaarwisseling is enorm. Zelfs bij de handhavers die voor professionele redenen op straat moeten zijn.

Bijgestede mening

Een centrale vuurwerk show kan een alternatief zijn. Al kleven daaraan ook bezwaren. Ik heb deze in het verleden al verschillende keren op een rij gezet, toen ik nog niet zo overtuigd was van de noodzaak om een vuurwerkverbod in te stellen.

Maar ik moet mijn mening bijstellen. De laatst jaren voel ik een toenemend ongemak bij de gevolgen van oud en nieuw. Maar het verhaal van politieagent Mark Achterbergh-Copier op Facebook maakte dit jaar misschien wel de meeste indruk.

Met een beetje goede wil zou je dit nog kunnen afdoen als Randstedelijke idiotie. Maar dat gaat natuurlijk niet op. Ook op het platteland, ook in mijn gemeente, zie je de vernielingen en overlast. Mensen die zich rond de jaarwisseling niet veilig voelen op straat. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Geweld naar mensen

Waar ik eerder met een verbod op knalvuurwerk nog een alternatief dacht te hebben laat het verhaal van Mark Achterbergh-Copier overtuigend zien dat ook siervuurwerk geen optie meer is. Want vuurpijlen worden gebruikt om gericht mee te schieten op mensen en huizen.

Mijn verstand staat stil bij dit soort berichten. Dat er bijvoorbeeld vuurwerk wordt gegooid naar een rouwstoet. Je verzint het niet. En Ede kun je nou niet echt tot Randstad rekenen.

Het normaliseren van geweld tegen personen neemt daarbij griezelige vormen aan. Want ook het ‘ludiek’(??) met carbid schieten op de foto van een politicus gaat alle perken te buiten.

Is dit het nog wel waard?

Het is de vraag die Mark Achterbergh-Copier keer op keer in zijn relaas opwerpt. Is het plezier van velen nog het gevaar voor zoveel anderen waard? Het antwoord is wat mij betreft een helder ‘nee’.

3 Reacties

  1. Cathy

    Ik ben het roerend met je eens Paul.

  2. Paul Vermast

    Dank Cathy! Leuk! 🙂

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.