Tijd voor een inval in Israël?

maandag 29 december 200818 reacties

Als we de redenatie van ons kabinet zouden moeten volgen zouden we vooral een inval in Israël politiek moeten steunen. Immers; van Israël kun je ook zeggen dat het doorlopend resoluties van de Verenigde Naties aan de laars lapt. Ook de aanvallen die de Israëlies de laatste dagen uitvoeren op Gaza kunnen natuurlijk van geen kanten op zelfverdediging worden gegooid. 

Want Israël doet met de Palestijnen lijkt meer op schending van mensenrechten, deportatie en genocide dan op gerechtvaardigd optreden ter bescherming van het eigen grondgebied en bevolking. Natuurlijk zijn dat zware termen, maar een wapenembargo en misschien een handelsboycot lijken mij voor Israël geen verkeerd signaal dat deze aanvallen heel snel moeten stoppen en er echt gewerkt moet gaan worden aan daadwerkelijke oplossingen. Nu meteen wel te verstaan!

18 Reacties

 1. Evelien

  het zijn inderdaad zware termen. te zwaar. van genocide is bijvoorbeeld geenszins sprake. het is ook helemaal niet nodig om dit soort termen te gebruiken, sterker nog, het maakt je claim alleen maar kwetsbaarder!

 2. Roelf

  Hoi Paul, Ik ben het helemaal met Evelien eens. Je punt is duidelijk en daar horen niet dat soort termen bij die je niet kunt staven. Je gebruikte laatst ook al van die grote woorden in de commissie. Niet meer doen. Je kunt beter !!!! Er is daar absoluut een oplossing nodig in het Midden Oosten, maar zolang Hamas naar de wapens blijft grijpen heeft Israel absoluut het recht zich te verdedigen. Je moet het boek eens lezen van Joris Luijendijk ( Het zijn net mensen ). Dat geeft een frisse kijk op de Palestijnen en hun problematiek. Ik wens je een goed uiteinde en een heel goed begin. vrgr. Roelf

 3. Paul Vermast

  Hoi Evelien en Roelf,

  Zoals ik al schrijf zijn het zware termen. Maar (en ik heb er echt wel even over na zitten denken) ik kan er geen andere voor bedenken als ik het optreden van de Israëlies zie. Misschien is genocide niet te bewijzen; maar ik beoordeel het opdreden van Israël wel als zodanig omdat het heel gerichte acties zijn tegen één bevolkingsgroep, een bepaald volk. Dat de Palestijnen geen lievertjes zijn staat buiten kijf, Roelf. Maar het verschil aan miliraire kracht tussen Hamas en Israël is natuurlijk nauwelijks in één zin te vatten.

  Roelf, wat betreft mijn opmerking in de commissie: de woordvoerder van de VVD stelde voor een premie te geven aan mensen die anderen aan zouden geven. Ik heb toen in de commissie gezegd dat me dat geen goed idee leek omdat we daar in ’40-’45 slechte ervaringen mee hebben opgedaan. Ik doelde toen op de NSB-ers zoals ‘een van mijn familieleden’ die de eigen zoon bij de nazi’s aangaf omdat hij in het verzet zat. Volgens mij gaat er niet veel scheef aan de vergelijking die ik maakte. Dat het pijnlijk was zal ik als eerste onderschrijven, maar ik vond vooral het VVD-voorstel erg schokkend. Dus jammer dat je mij; en niet de VVD-woordvoerder op dit punt terug floot als commissie-voorzitter.

  Met een hartelijke groet en goede wensen voor het volgend jaar aan jullie beiden,

  Paul

 4. Fennie Stavast

  Paul: Ik ben ontzettend blij met je tekst!

  Je pleit voor een wapenembargo en handelsboycot mbt Israel. Mbt het handelsboycot is het nog veel erger: Israel heeft een associatieverdrag met de EU. Lagere invoertarieven naar Europese markt dan andere landen. De EU kan dat verdrag opschorten in geval van mensenrechtenschendingen. En doet dat niet! EU subsidieert dus Israel, en suggereert dat er geen mensenrechten geschonden worden….

  Boycot, sancties, investeringsstop

  Van een groot samenwerkingsverband van Palestijnse NGO’s is er al heel lang een oproep voor sancties, boycot en een investeringsstop mbt Israel.
  Onderdeel hiervan: een boycot mbt cultuur, sport (Israel zit in Europess songfestival en Europese sportkampioenschappen) en wetenschap.
  Ik vind dit ontzettend belangrijk, want tot nu toe wordt Israel nog steeds als een “mooie democratie” gezien. Al deze contacten legitimeren Israel als beschaafd land. Maar een beschaafd land hoort zich aan internationaal recht te houden. Onder ALLE Israelische regeringen is er doorgegaan met het koloniseren van de West-Bank.

  Tot nu toe durft geen Nederlandse partij gehoor te geven aan deze dringende oproep van een groot aantal Palestijnse ngo’s. Het voordeel van het gaan werken met deze oproep is dat de informatie over de feiten veel nieuwe doelgroepen bereikt. Ik zou willen dat universiteitsraden protesteren tegen het bombarderen van een universiteit.

  Genocide is een groot woord.
  Uithongeren, medische zorg onthouden, en nu grootschalige bombardementen… Laten we het maar even op massamoord houden.

  O, ja, en als het over woordgebruik gaat: Ik vind het overbodig een vage term te gebruiken als “de Palestijnen zijn geen lieverdjes”…

  @ Evelien. Ik zou het fijn vinden als je ook op de voorstellen van Paul zou reageren.

  @ Roelf.
  Ik vind het schokkend om van een GroenLinkser te horen dat Hamas niet naar de wapens mag grijpen. Elk bezet volk heeft het recht zich te verdedigen. Het punt is dat de Palestijnen geen luchtmacht hebben om de Israelische kazernes te bombarderen. Er IS geen Palestijns leger. Er is geen Palesijnse marine die er voor kan zorgen dat hun vissers de zee op kunnen… Aanslagen gericht op burgers, daar ben ik tegen. Maar dat is niet wat jij formuleert.

  Ik vind het logisch dat we oog hebben voor de veiligheid van Israelische burgers. Steeds naar de schuilkelder: afschuwelijk. Maar aan de veiligheid van Palestijnse burgers hebben we weinig aandacht geschonken (schuilkelders hebben ze so-wie-so niet). Ik begrijp niet waarom er geen groot Europees humanitair konvooi naar Gaza is gegaan, de afgelopen maanden. Ik denk niet dat Israel Europa zou beschuldigen van stiekeme wapenleveranties aan de Palestijnen. Maar: conctrole zou mogen…
  Roelf, jij geeft graag goeie raad aan Paul.
  Ik geef jou (en iedereen die het onderwerp interessant vindt) een goeie raad: lees op het weblog van Anja Meulenbelt eens het onderwerp over de paradigma-strijd. (5 aug. 2008).

  Zijn er bij jullie geregeld Palestina-informatie-avonden? Tentoonstellingen? Een afdeling van women in black?

  Alle goeds voor ieder!

 5. Paul Vermast

  @ Fennie,

  Misschien kan ik je geruststellen als ik je vertel dat Roelf een PvdA-er is en geen GroenLinkser? 😉

 6. Fennie Stavast

  Ha Paul,
  dank voor je reactie. Smiley: een hele geruststelling… Dan heb ik nog een tip voor hem: Recht in het Midden-Oosten, actiegroep van verontruste PvdA’ers.

 7. Evelien

  Het is geen genocide omdat Israel niet doelbewust de Palestijnen probeert uit te moorden. Er is geen Israelisch bewindspersoon die zegt: alle Palestijnen moeten dood. Misschien dat Israel misdaden tegen de mensheid pleegt (pretty big deal), of wellicht oorlogsmisdaden (als je van mening bent dat Hamas met Israel in oorlog is). Maar dit een genocide noemen is (a) geen recht doen aan de juridische term, en (b) het conflict alleen nog maar gecompliceerder maken.

  Want gecompliceerd, dat is het. Ik vraag me zelfs af of het oplosbaar is. Hamas ‘zijn geen lieverdjes’ nee; in hun statuten staat bijvoorbeeld

  [Peace] initiatives, the so-called peaceful solutions, and the international conferences to resolve the Palestinian problem, are all contrary to the beliefs of the Islamic Resistance Movement (Hamas).

  Lekker samenwerken met zo’n groep. Daarnaast schoten ze onder andere continu raketten af op Israelische grond. De vraag is hoe Israel daarop dient te reageren. Zelfverdediging dient proportioneel te zijn; de huidige aanval op Gaza zijn dat allerminst – bovendien zijn er in het conflict tussen Israel en ‘het Palestijns bestuur’ (tussen aanhalingstekens, omdat Fatah en Hamas elkaar niet kunnen luchten of zien en er derhalve van Palestijns bestuur nauwelijks sprake is) onevenredig veel meer Palestijnen omgekomen dan dat er Israeliers zijn gedood.

  Maar moet Israel dan telkens een raket terugschieten als het beschoten wordt? Hamas mikt vrijwel altijd op civiele doelen (een oorlogsmisdaad), maar tijdens de aanvallen van Israel vallen er ook heel veel burgerslachtoffers. Moeten ze nauwkeuriger zijn? Moeten ze niks doen, omdat ze de sterkere macht zijn en derhalve een bijzondere verantwoordelijkheid hebben?

  Ik heb geen idee hoe dit opgelost moet worden. Israel had zich aan het staakt-het-vuren moeten houden, en dat deed het niet – al in november werden een tunnel en een huis in Gaza gebombardeerd. Maar ik snap ook wel dat het moeilijk is om te leven in een land waarbij vrijwel al je buurlanden vijandig tegenover je zijn. Dat laatste betekent dan echter weer niet dat je ongestraft alle internationale regels en verdragen aan je laars kan lappen.

  Zie, er zijn zoveel mitsen en maren; ik weet het gewoon niet. Een wapenembargo, een handelsboycot; ja misschien. Humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza: ja zeker!

  Maar laten we tegelijk niet vergeten dat er ongeloof veel burgerslachtoffers vallen in Irak door toedoen van Amerikaanse bommen, dat Turkije vorige week bijna 100 Koerden heeft gedood, dat de Lord’s Resistance Army uit Uganda 400 Congolozen heeft afgeslacht tijdens kerst. Ik zie nooit iemand demonstreren tegen de LRA en voor de Congolezen.

  Ik denk dat ik zeggen wil: zie het een beetje in perspectief.

 8. Rolf Uhlhorn

  Hallo ieder,

  Evelien maakt GL deel van de oplossing. Ik ben verheugd haar mening te lezen.

  De internationale gemeenschap moet m.i. alles in het werk stellen om Fatah een sterke onderhandelingspartner van Israel te laten worden.

  Groet,

  Rolf

 9. Fennie Stavast

  @ Evelien
  Misschien vind je ook de tijd om naar de Volkskrant te reageren. Die plaatst vandaag een artikel van een Israelische top-militair (omschreven als docent bij het instituut Shalem en prof): hij noemt de raketten vanuit Gaza genocide…. Daar is de woord-inflatie dus nog wel wat erger. Gotspe heet zoiets geloof ik.

  Maar goed, je pleit voor correcte terminologie bij GL en daar ben ik het mee eens. Ik ben het met je eens dat misdaden tegen de mensheid, en oorlogsmisdaden de ellende redelijk omschrijven.

  Ik zou niet weten waarom er met Hamas geen vrede te sluiten valt. Direct nadat ze gekozen waren, kwamen ze met een voorstel: 10-jarig bestand als Israel zich terugtrekt binnen de grenzen van ’67.
  Israel wilde niet en wil niet. Het handvest van Hamas is wel een stuk ouder dan dit aanbod uit 2006. Ben Goerion heeft ook gezegd dat als Israel eenmaal een leger had opgebouwd alle Arabische inwoners verdreven moesten worden. Je moet kijken naar nu.
  En, je zegt het zelf: Israel hield zich niet aan het bestand. Niet alleen door de bombardementen die jij noemt, maar ook door de blokkade niet te verlichten, maar aan te scherpen. Afspraak was: voldoende voedsel, medicijnen en brandstof. Maar de UNHCR moest melden dat zelfs een minimaal basispakket niet meer aanwezig was. Europa stond erbij, keek ernaar en keek weg. Sterker nog: de ministers van verschillende EU-landen willen Israel belonen door de contacten te “upgraden”. Lekkere beschaving hebben wij, in Europa. Benieuwd of EU parlement nog voorwaarden kan vaststellen…

  Jij noemt het conflict ongelooflijk gecompliceerd. Het is maar hoe je het bekijkt. Het internationaal recht en mensenrechten zijn duidelijke richtlijnen. Wat ik zie is dat de internationale gemeenschap Israel er niet aan houdt, en dus gaat Israel door met haar eigen agenda. Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid heeft die agenda vandaag treffend geformuleerd.
  Ga kijken! weblog Anja Meulenbelt van vandaag.

  Evelien, je zin over Koerden en Congo herken ik als een standaard-afleidingsmanoeuvre van Israel-aanhangers. Je hebt gelijk, ook daar moet er hard gewerkt worden om respect voor mensenrechten gerealiseerd te krijgen.
  Maar ik heb geen enkele behoefte om “het een beetje in perspectief te zien” als een complete bevolking wordt uitgehongerd, de hele infrastructuur kapot wordt gebombardeerd. Israel wil een beschaafde bezetter zijn: dat KAN niet.

  @ Rolf
  Lekkere opvatting van democratie heb jij…

  Overigens: toen Fatah nog de grootste politieke partij was, heeft ze ook niks voor de Palestijnen voor elkaar gekregen. Weet je dat Israel en VS jarenlang Hamas gefinancierd hebben, om Fatah te verzwakken? Dat is een beetje te goed gelukt: Hamas gebruikte het geld voor basisvoorzieningen waar de mensen wat aan hadden… Gezondheidszorg, sportfaciliteiten…
  Voor de duidelijkheid: ik houd niet van de Hamas-ideologie. Zoals Femke vorig jaar Hanan Ashrawi citeerde: als het westen eerder een levenswaardige situtie vor Palestijnen had bewerkstelligd, was Hamas nooit groot geworden.

  @ Ieder die dit leest:

  Vanmiddag demo in Den Haag,
  vrijdag in Rotterdam,
  zaterdag in Amsterdam.

  En een kleine picket in Groningen, tussen de beide markten, om 13.00 uur.

  En Paul: je hebt een mooi discussieplatform gemaakt, dank.

 10. Johan

  Mooi voorstel van Hamas, hoor. Terugtrekken tot achter de grenzen van 1967. Hamas weet heel goed dat zoiets nooit gebeuren zal en daarom is het niet helemaal fair om daar een bestand aan op te hangen.

  Israel zal never terugtrekken tot voor 1967. Want dan zouden ze een groot deel van Jeruzalem, inclusief de Klaagmuur, op moeten geven en dat gaat niet gebeuren. Gaat gewoonweg niet gebeuren!

  Voor het overige: Gaza en Westbank zijn al min of meer opgegeven door Israel tbv de Palestijnse Autoriteit. Sinai is teruggegeven aan Egypte. Over de Golan wordt gesproken met Syrie. Dus heeft Israel al voor een belangrijk deel voldaan aan de wens van Hamas.

  johan

 11. Fennie Stavast

  @ Johan,

  Rare redenering: Eerst zeg je dat Israel nooit aan deze rechtvaardige voorwaarde zal voldoen, en dan eindig je met “Israel heeft er al voor een belangrijk deel aan voldaan”.
  “Gaat gewoon niet gebeuren”: dat is een opvatting van internationaal recht, maar niet een erg gebruikelijke: recht van de sterkste, de bezetter.

  Maar behalve een rare opvatting meld je ook onjuiste feiten. “Westbank is al min of meer opgegeven door Israel tbv PA”. Weet je niet dat er aan de muur “gewoon” doorgebouwd wordt, waardoor er steeds meer land bij Israel wordt gevoegd? Weet je niet dat ELKE Israelische regering doorgebouwd heeft aan nederzettingen? Het gaat “gewoon” niet gebeuren, zeg jij, dat Jeruzalem hoofdstad van twee landen wordt. Wat er NU “gewoon” gebeurt, is dat de Palestijnen uit hun Jeruzalem-deel worden weggepest.

  Het is niet fair om te vragen wat Israel niet wil.
  Zeg jij.
  Het Hamas-aanbod is een sterke concessie; Israel kreeg “van de wereld” in 1948 ongeveer de helft van het gebied van wat nu Israel, Gaza en Westbank is. In dit voorstel zou Israel 78% krijgen. Nee, fair is dat niet. Maar als basis voor een vredesproces is het heel veel. Maar zoals jij zegt: Israel wil niet.

 12. Paul Vermast

  @ Evelien,

  Hmm qua juridische terminologie leg ik het vanzelfsprekend tegen je af, ‘mr. Van Roemburg’. Dus ik ga meteen mee door de bocht dat ‘misdaden tegen de mensheid’ beter de lading dekken dan ‘mijn’ genocide. Dus op dat punt zijn we het makkelijk eens! 😉

  @ allen

  Een oplossing zie ik ook niet. Maar mijn blogje kwam meer tot stand doordat ik de beelden van Gaza zie en dan terug denk aan de argumenten om in der tijd Irak binnen te vallen ‘men houdt zich niet aan resoluties van de UN’. Als dat een reden is; wel dan wordt het tijd voor een inval op Israël.

  Ook ben ik met je eens dat er in andere landen ook verschrikkelijke dingen gebeuren. Maar dat zijn geen ‘nette demoractieën’ die met ‘ons Europees Songfestival’ mee mag doen. Hoewel ik soms wel eens het gevoel heb dat er eerder een blik blauwhelmen wordt open getrokken als er een Afrikaan met een kapmes staat te zwaaien als dat het Israëlische leger een minilandje in puin bombardeerd.

  Als Europa nu eens echt een signaal zou willen geven zou de marine met een aantal landingsvaartuigen vol humanitaire middelen op het stand van Gaza moeten landen. Ik verwacht niet dat Israël de ‘guts’ heeft deze schepen onder EU vlag naar de kleder te jagen.

  Nou ja, ik wens iedereen een vredig 2009!

  ps. een leuke discussie is altijd goed en als dat hier kan vind ik dat helemaal prima!

  Paul

 13. johan

  @ Fennie,

  Het gaat, kwa Jeruzalem, niet eens zozeer om internationaal recht en of het fair is of niet. Israel gaat zich gewoon nooit terugtrekken uit Jeruzalem omdat ze dan de Klaagmuur zouden moeten opgeven. Doen ze niet. Net zo goed als dat de Arabieren de Tempelberg met de Aksa-moskee en de Rotskoepel niet zullen opgeven. Doen ze ook niet. En daarmee zijn we bij de kern van het probleem: Jeruzalem in het bijzonder, en eigenlijk al het gebied in wat nu Israel, Gaza en Westbank is, is heilige grond. Helaas niet alleen maar voor christenen, of voor joden of voor islamieten, maar voor alle drie. En die drie gaan daar geen overeenstemming over bereiken. Zie ik tenminste niet gebeuren. Een gemeenschappelijke hoofdstad voor zowel de Palestijse Staat als voor Israel is wellicht een goede optie. Dat zou ik wel toejuichen, maar zie ik niet gebeuren. Daarvoor zijn er teveel diverse heiligdommen in die stad.

  En ja: ik vind hartgrondig dat Israel verkeerd bezig is in Gaza en op de Westbank.

  Er zijn tegenwoordig geen good guys en bad guys. Ze zijn allemaal bad guys en de Palestijnen zijn net zo goed het slachtoffer van de immer passieve houding van Damascus, Cairo, Amman als van de huidige Israelische politiek. Damascus et al hebben hun Palestijnse broeders gewoon misbruikt om toch maar vooral het bestaansrecht van Israel te ontkennen. Hun enige bijdrage aan een oplossing is steeds geweest oorlog voeren tegen Israel.

  De eerste zionisten zijn wellicht nog op redelijke manier aan hun grond en huizen gekomen, toen ze nog in redelijk overzichtelijke aantallen naar (toen) Palestina trokken. Later, vooral na de Tweede Wereldoorlog, zullen er ongetwijfeld minder frisse methodes gebruikt zijn om aan grond te komen die voorheen aan Palestijnen toebehoorde. En omdat Cairo, Damascus en Amman geen Joodse staat dulden hebben ze geen andere manieren gevonden om tot een oplossing te komen dan maar weer eens proberen de joden de zee in te drijven.
  Ik ben toch ernstig van mening dat de jonge Joodse staat, en eerder al de zionisten, een vreedzaam samenleven met de Palestijnse bevolking voorstonden. En in Damascus, Cairo en Amman hebben ze die kans laten lopen en ziedaar een, vrees ik, eeuwigdurend conflict.

  Ik ben in beginsel pro-Israel, net zo goed als dat ik in beginsel pro-Palestijnse Autoriteit ben. Dat is wel eens anders geweest hoor, moet ik toegeven. Ik heb ooit, in mijn jonge jaren, een tijdje in Israel gewoond, namelijk. En ik ben rabiaat tegen Hamas en Hezbollah, maar ook tegen joodse kolonisten. Die zijn net zo onverzettelijk koppig als Hamas cs.

  En hoe fout Israel ook handelt, tegenwoordig, ze bieden wel mondjesmaat uitwegen. Ik noemde het al: Sinai teruggegeven aan Egypte, Westbank en Gaza opgegeven ten gunste van de PA (ja, die verrekte muur staat erg in de weg, ja. Geef ik onmiddelijk toe) en over de Golan wordt gesproken met Syrie. En Hamas en Hezbollah? Welke ruimte bieden die nou precies? Een staakt-het-vuren, ja. Omdat ze ten principale vrede wensen? Of omdat ze tijd willen kopen om zich te versterken en te hergroeperen na weer eens ten dele opgerold (lees: uitgemoord) te zijn? Ik ben niet overtuigd van de goede wil van Hamas en Hezbollah. Verre van dat, vrees ik.

  johan

 14. Fennie Stavast

  @ Johan,

  Ik dank je hartelijk voor je uitvoerige reactie.

  Ik vind het, voor ’t eerst, wel lastig om er op te reageren. Want je haalt er een heleboel bij, wat allemaal een aparte discussie waard is.

  Wat ik vooral uit je bijdrage opmaak is dat je in beginsel pro-Israel bent, maar daar wel mee worstelt. Want je vindt hartgrondig dat Israel verkeerd bezig is in Gaza en op de Westbank.
  Tegelijk ben je ernstig van mening “dat de jonge Joodse staat, en eerder al de zionisten, een vreedzaam samenleven met de Palestijnse bevolking voorstonden” hoewel “er ongetwijfeld minder frisse methodes gebruikt zijn om aan grond te komen”.
  Ik moet opnieuw, een beetje rhetorisch, vragen: “Weet je niet..”. Weet je niet hoeveel Palestijnen op de vlucht zijn gejaagd, en dat er meer dan 500 Palestijnse dorpen onmiddelijk vernietigd zijn, om terugkeer onmogelijk te maken? Ken je niet de uitspraak van Ben Goerion, dat “zodra het Israelische leger sterk genoeg was, ALLE Palestijnen eruit gejaagd zouden worden?”

  Het is waar dat er heel veel belangen in het spel waren, en veel partijen hun eigen – onfrisse – rol hebben gespeeld. En zoals zovaak, zijn de gewone mensen het slachtoffer geworden. Maar jij noemt alleen de Arabische buurlanden en niet de rol van VS en Europa. Ik kan niet begrijpen dat die Israel door dik en dun kritiekloos steunden, ook al werd internationaal recht en mensenrechten geschonden. En ik vind niet dat buurlanden het recht hadden voor de Palestijnen te spreken.

  Ik vind het wel onbegrijpelijk dat je op het moment dat Israel een bevolking van anderhalf miljoen mensen (al anderhalf jaar) geleidelijk uithongert, er een moordpartij op de Gazanen plaatsvindt, de hele infrastructuur kapot wordt gemaakt, jij meldt dat Israel – zij het mondjesmaat – wel uitwegen biedt.

  Het gaat er niet om of jij een voorkeur hebt voor de PA en niet voor Hamas. (Ik ben blij dat ik niet hoef te kiezen tussen islamistisch of corrupt). Het gaat erom dat ALS Israel vrede en veiligheid wil voor zijn inwoners, ze die moet sluiten met de Palestijnse organisatie die bij de bevolking een compromis aanvaardbaar kan maken, vertrouwen heeft. Hamas won de verkiezingen en ik geloof dat Fatah door zo duidelijk met Israel samen te werken, alleen lettend op haar eigen positie, geen geloofwaardigheid en gezag bij de Palestijnen terug kan veroveren.
  Als Israel zijn bevolking wil beschermen tegen de raketten, waarom geloof je dan niet dat Hamas zijn mensen wil beschermen tegen honger en geweld?
  IK geloof niet dat de Israelische top-politici en militairen vrede willen. Daar zitten voor mij de bad-guys (ook al zitten er vrouwen bij). Ze hebben te veel machtsreflexen, en worden tot nu toe fors gesteund door de regeringen in VS en Europa.

  Van islamisme houd ik niet, maar ik respecteer dat de Palestijnen na 60 jaar ellende deze organisatie kiezen in de hoop op een menselijk leven.
  Juist vrienden van Israel moeten er op aandringen niet verder te gaan op de heilloze weg van moord, vernedering, landjepik en geweld.

  Ga je naar eeen demonstratie?

 15. River_52

  “maar zolang Hamas naar de wapens blijft grijpen”.. waarom doen zij dit? Niets dan ellende heeft de Palestijnse bevolking mogen meemaken sedert (wat zal het zijn?) 1948. Zij mogen steeds de eerste stap maken, terwijl het op een gigantische internering lijkt, hun leefsituatie. Overal verdrongen en weggejaagd. Een goede stap likt de onderhandeling over de teruggave van de besette gebieden, inclusief het gebied bij de Jordaan. Zoals hierboven geschreven: “heilloze weg van moord, vernedering, landjepik en geweld”.
  En dat zal door deze verdrukte groep geweldloos moeten worden aangezien? Wat zou jij doen in zo’n situatie? Let wel, ik ben een tegenstander van geweld!

 16. johan

  @ Fennie: ik worstel niet. Ik ben alleen veel kritischer geworden op Israel.

  Ja, Palestijnen verdreven, dorpen vernietigd, uitspraken van Ben Goerion. Klopt allemaal. Maar je moet wel de context erbij plaatsen en die context is de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. Volledig overbodige oorlog. Zowel Joden als Palestijnen hadden in 1948 hun eigen staat voor het oprapen: Resolutie 181, het Verdelingsplan, waarin de VN voorstellen Palestina op te delen in een joods en een palestijns deel. De joden zagen daar uiteraard wel wat in en riepen de staat Israel uit. De Palestijnen en Arabieren, daarentegen…

  Ze hebben het gewoon verkloot, toen. En konden niks beters bedenken dan Israel binnenvallen. Volkerenrecht, anybody?

  Neemt allemaal niet weg dat er natuurlijk nog steeds een diep-menselijk drama gaande is in Gaza en op de Westbank. Een drama waar Israel een bedenkelijke rol in speelt, waar Hamas een bedenkelijke rol in speelt en waar de Palestijnen ontzettend de pineut van zijn.

  En een oplossing is er niet. Niet zolang Hamas en Hezbollah raketten blijven afschieten. En niet zolang Israel daar met zeer harde hand op reageert.

  johan

 17. Frank Pels

  En Harry van Bommel van de SP doet ook zijn best om de angel uit het conflict te halen. Filmpje

 18. OPA

  Ik las al eerder de suggestie (Roelf) om het boekje van Joris Luijendijk op te pakken. Ik heb het gedaan en het helpt. Wel om meer van de complexiteit te begrijpen, niet om een oplossing te vinden, die pretenties heeft Joris gelukkig niet. Ik vond de vergelijking met Frieslanders wel een aardige wakkerschudder.

  Anyway, je houden aan de resoluties zou een aardig begin kunnen zijn. Er is tegenwoordig genoeg techniek om een raket uit de lucht te schieten, dus verdedigen hoeft niet middels een grootse aanval.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This