Tijd voor een interpellatie..

donderdag 29 september 20050 Reacties

We hebben gisteren besloten een interpellatie aan te vragen voor de gemeenteraadsvergadering van morgen. Een spoeddebat over de Meerpaal dus. Afgelopen dagen sprak ik al mijn zorgen hier uit over de Meerpaal, maar het College heeft zich uitstel tot 20 oktober weten te verschaffen. Dan komt er een extra commissie Algemene Zaken die helemaal wordt geweid aan de Meerpaal. Ons spoeddebat zal op de aankondiging van deze extra commissie naar alle waarschijnlijkheid sneuvelen. Een gemiste kans in mijn optiek, maar Omroep Flevoland heeft al een rondje gemaakt langs de fracties en een meerderheid lijkt niet voor. Dus ik zit al te popelen voor de vergadering van 20 oktober. Niet zo zeer omdat ik nu steeds uit ben op een rel of om partijpolitieke belangen zoals de FlevoPost gisteren schreef. Maar omdat ik net als de FlevoPost benieuwd ben naar het zelfreinigend vermogen van de gemeenteraad.

Het zou goed zijn als er eens kritisch naar het eigen functioneren van de Raad zou worden gekeken en daar ook eens conclusies worden getrokken. Maar helaas regeert in Dronten de Doctrine van de macht, de doctrine van een CDA/VVD college. Fracties gaan dwars voor wethouders liggen als deze in moeilijkheden dreigen te komen en de meest schandelijke voorvallen worden afgedaan als dat ze "niet de schoonheidsprijs verdienen". Ik zal hier niet gaan beweren dat wij, GroenLinks dat beter zouden doen hoor. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we het anders zouden doen. Vooral als het gaat om het geven van informatie aan de raad, transparantie naar de bevolking en échte verantwoordelijkheid nemen naar de Raad toe. Want het is bijna schofferend te noemen dat het College antwoord dat er is geschrapt in het bouwprogramma omdat de raad opdracht tot een bezuiniging heeft gegeven. Zeker omdat het programma van eisen door de Raad altijd ‘heilig' is verklaard. Dus ik ben benieuwd naar alle openheid en nieuwe feiten die op 20 oktober zullen worden onthuld. Eéntje heb ik er alvast. Het gaat er steeds meer op lijken dat er gedurende de bouw van de Meerpaal helemaal geen programma van eisen was dat concreet op papier stond. Dus dat is nu voor de Raad onmogelijk nog te controleren. Ook de toetsing van de besluiten wordt daarmee erg lastig. Als dat waar blijkt te zijn heeft de Raad de afgelopen jaren steeds over een programma van eisen zitten de kletsen wat niet bestond. En dat zijn we dus echt in ons hemd gezet! Maar dat zal wel weer niet de schoonheidsprijs verdienen en dan gaan we weer over tot de orde van de dag. Maar als het aan mij ligt niet!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.