Tegenstem bewuste keuze

donderdag 29 december 20050 Reacties

Onderstaand mijn reactie op een stukje van oud-SP voorzitter Karin Vinke die op het gemeentelijk forum onder het pseudoniem “kaatje” beweert dat “GroenSlinks” zich geen raad weet met de Meerpaal. Haar stukje kunt u hier lezen.

{mosimage} Beste Karin,
Ik leg het je graag uit, want je hebt er niets van begrepen.

Het bedrag van 800.000 euro was opgebouwd uit twee voorstellen. Eén voorstel hield in dat de gemeenteraad een bedrag van 200.000 euro, wat het College al had uitgegeven, met terugwerkende kracht zou goedkeuren. Dit was geld dat is uitgegeven voor de fusie en verzelfstandiging van het CKV. Wij hebben (zonder dat zorgvuldig te doen) berekend dat grofweg de helft van die kosten niet hadden hoeven worden gemaakt als de gemeente het talent dat ze in huis heeft en nu andere dingen doet, hierop had gezet. Wij weten zó tot 3 fte aan ambtenaren dat niets doet, of iets waarvoor ze eigenlijk niet zijn aangenomen.

Het gaat over mensen, ik ga ze dus niet noemen hier! Daarom hebben wij voorgesteld het bedrag met 100.000 euro te verlagen. Dat zou ingehouden hebben dat er zich een begrotingsonregelmatigheid had voorgedaan en dat het College dit geld uit eigen zak moet terug betalen. Natuurlijk wisten wij ook dat hiervoor geen meerderheid zou komen, maar soms doe je dingen alleen om een signaal te geven.
{mosimage}Het andere bedrag ging om de exploitatie van de Meerpaal in 2005. Daar was een verschil en het College moest dat nog met de Meerpaal uit onderhandelen. Daarvoor wilde men graag “de ruimte hebben” en vroeg 600.000 euro om deze onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Eigenlijk dus een carte blanche voor het College van 600.000 euro. Daar waren wij niet zo voor. Als dat geld nodig is moet dat om de kosten voor dit jaar af te dekken, maar een carte blanche geven ging ons te ver. De PvdA had een amendement bedacht waar wij goed mee konden leven. Namelijk van dat bedrag een lening maken. Daarmee houd de gemeenteraad heel precies zicht op wat er met het geld is gebeurd en waaraan het is besteed. Alles dat niet nodig was kon meteen worden afgelost en was weer voor de gemeente beschikbaar. Dat voorstel haalde het niet en dat was voor ons reden om tegen te stemmen. Dat wil dus niet zeggen dat wij principieel tegen geld voor de Meerpaal zijn, maar wij willen wel zien waarvoor dat geld wordt gebruikt en of het allemaal wel nodig is. Te lang is er geld naar de Meerpaal gegaan waarvan niet precies vast staat wat er voor is gebeurd en dat willen we niet meer.

{mosimage}De exploitatie van de Meerpaal is een groot punt van zorg, maar daarover heeft GroenLinks in 2003 al vragen gesteld. Op de vraag van onze kant waar we het buissnessplan van de Meerpaal konden vinden werd alleen maar smalend gereageerd. Voor het CKV en de bieb zijn gelden gereserveerd in de begroting, die gaan naar de Meerpaal als “geoormerkt” geld en dat wil zeggen dat het alleen maar kan worden besteed waarvoor het is bedoeld. De rest van de exploitatie is zorgelijk en daar heb ik (nog) geen antwoord op. Maar deze tegen stem was zeer wel doordacht en niet iets waarmee wij ons geen raad meer wisten Karin!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.