Stoute rekenkamercommissie!

woensdag 12 november 20081 reactie

 

Het college van burgemeester en wethouders is heel boos. Op de rekenkamer wel te verstaan. Dat wordt natuurlijk niet met zo veel woorden gezegd, maar dat kun je opmaken uit wat er gebeurd. Als de burgemeester namens het college een e-mail aan de raad gaat sturen weet het gewoon: er is herrie.

De rekenkamercommissie is een club die iedere gemeente verplicht is om te hebben vanuit de wet en onderzoek kan doen naar het beleid en uitvoering daarvan door de gemeente. In Dronten hebben we een commissie (deze bevat ook raadsleden, in tegenstelling tot een onafhankelijke rekenkamer).  De rekenkamercommissie is onafhankelijk en bepaald zelf wat ze wel en niet onderzoekt. Natuurlijk kan de raad wel een verzoek richten voor een onderzoek.

In de commissievergadering van 9 oktober heeft wethouder Koning een presentatie gehouden over het stuklopen van de samenwerking met marktpartijen rond het Hanzekwartier. Tijdens deze bijeenkomst werd er door de raad gesuggereerd dat de rekenkamercommissie mogelijk een onderzoek zou kunnen doen naar de gang van zaken rond de herontwikkeling van het Hanzekwartier.

De rekenkamercommissie reageerde hier razend snel op door de raad een brief te sturen waarin men aangeeft het Hanzekwartier niet op de lijst van onderzoeken te hebben staan, maar toch gehoor wilde geven aan het verzoek vanuit de raad. Men wilde in overleg met het college graag ook de evaluatie van het college meenemen.  

Afgelopen maandag kwam er van de rekenkamercommissie een tweede brief waarin men de raad informeerde over de voortgang (immers, morgen staat het Hanzekwartier alweer op de agenda). In deze tweede brief werd ook medegedeeld dat er nog niet met het college was gesproken:

In de afgelopen weken hebben wij afstemming gezocht met het College over het gezamenlijk uitvoeren van de evaluatie. Tot op heden hebben wij hierover nog geen uitsluitsel gekregen van het College. Inhoudelijke afstemming heeft derhalve ook nog niet plaats kunnen vinden.”

Gisteren aan het einde van de middag volgde er een spoed e-mail van de burgemeester dus.  En dat was , laat ik het in mijn eigen woorden zeggen, een pissig mailtje.  De angel zit hem in het einde van de e-mail:

Samengevat: wij zijn niet erg gelukkig met de brief van 9 november jl. van de rekenkamercommissie. Wij wachten nu eerst het – kennelijk – voorgenomen afstemmingsoverleg met de rekenkamercommissie af.”

Samengevat staat hier eigenlijk dat de rekenkamercommissie publiekelijk billenkoek van het college krijgt.

Nu ben ik nogal een achterdochtig type als er dit soort brieven komen. Want waarom wordt het college zo link van die brief van de rekenkamercommissie?  Als je de mail van het college dan wat aandachtiger leest zie je dat het zwartepieten al opgang begint te komen. Het college vraagt zich af of de kaderstelling van de raad in 2001 wel sturend was. Of de raad wel voldoende de vinger aan de pols heeft gehouden en eigenlijk moet er ook niet zo gezeurd worden: immers het accent ligt nu op de uitvoering en dan moet je niet te veel terug gaan zitten kijken. Ik vertaal het maar in mijn eigen woorden; zo komt het wel over.

Wat me nu eigenlijk bevreemd is dat het college meteen zo op de kast springt en geen voorbeeld neemt aan de rekenkamercommissie door snel een evaluatie te starten. Want als ik één les alvast durf te trekken uit de gang van zaken rond het Hanzekwartier (en voor het gemak betrek ik er ook maar even het Onderwijsstation bij) de gemeente (het college dus) heeft de boel veel te lang op zijn beloop gelaten. Deze les is duidelijk nog niet tot actie omgezet en dus  treuzelt het college met haar evaluatie. Men kan nu kennelijk wel een nieuw masterplan aan de raad ter besluitvorming voorleggen, het was dan wel sterk geweest als het collega haar evaluatie van de gang van zaken tot nu toe daarbij had meegestuurd. Dat was nou eens proactief geweest.

Samengevat: college, neem maar eens een voorbeeld aan de voortvarendheid van de rekenkamercommissie, in plaats van meteen kwaad op de kast te springen en billenkoek uit te delen! 

↓ Download hier de brief van de rekenkamercommissie

↓ Download hier de mail van burgemeester De Jonge 

 

1 Reactie

  1. OPA

    Interessant. Als iemand in een brief zegt dat er afstemming is gezocht zou ik toch niet zo snel zijn om te zeggen dat dat niet is gebeurd. Het roepen van een leugen brengt de rekenkamer commissie in dit geval helemaal geen voordelen, dus denk ik dat er wel degelijk contact gezocht is en dat De Jonge een beetje hard van stapel loopt.

    Er staat trouwens ook helemaal geen voorwaarde in de brief van de rekenkamer commissie dat eerst de rekenkamer op volle sterkte moet zijn om te starten. Dat is slechts een uitgangspunt van de gegeven planning. Dus het onderzoek gaat gewoon van start, wel of niet op sterkte. Het duurt alleen wat langer zou ik denken.

    De hele mail van De Jonge ademt irritatie – dat is nooit een goed moment om een mail te schrijven. Dan kun je beter eerst een nachtje slapen.

    Onterechte billenkoek verandert snel in ongewenste intimiteit.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This