Stompzinnig voorstel werggevers

maandag 25 juni 20070 Reacties

VacaturesDe werkgevers willen 200.000 langdurigwerkelozen aan een baan helpen in ruil voor een soepeler ontslagrecht. Dit voorstel zullen ze woensdag tijdens de participatietop met het kabinet lanceren. Het gaat dan om bedrijven die 50 mensen of meer in dienst hebben en ertoe worden verplicht een langdurigwerkeloze in dienst te nemen. De helft van het loon wordt dan betaald vanuit de werkgever, de helft vanuit de uitkering.

Wat een stomzinnig plan en wat een doorzichtige manier van de werkgevers alleen voordelen voorzichzelf te creëren. Want we hebben het dus over bestaande vacatures die dan worden ingevuld en de helft dan de loonkosten worden door de overheid vergoed. Het is voor een contract van een jaar en voor iedereen komt er een soepeler ontslagrecht. Ja dank je de koekoek zo kan ik het ook. Je kan als werkgever makkeleijker van je personeel af en als je eens een lullig baantje hebt waar je “wel een langdurig werkeloze op kan zetten” laat je dat voor de helft door de staat betalen. Dubbel kassa dus. Daarbij is ‘de werkeloze’ verplicht dit werk aan te nemen. Dat kan er toe leiden dat je niet bepaald gemotiveerde werkemers binnen haalt.

 Wat is mij ook afvraag is in wiensbelang dit plan is opgesteld. Want ik weet ook wel dat we in een tijd leven dat werk en eigenverantwoordelijkheid boven alles gaan, maar volgens mij is het belangrijk eerst eens te kijken waarom deze mensen langdurig werkeloos zijn. Of deze mensen die eens persóónlijke begeleiding moeten krijgen om werkritme en werkervaring op te doen. Want als je het hebt over mensen die echt al jaren achtereen thuis hebben gezeten vraagt dit van deze mensen een hoop aanpassingsvermogen en is zo’n plannetje als dit écht onvoldoende.

Daarom vind ik het een stomzinnig plan (ik herhaal het nog maar eens). Er is onvoldoende over nagedacht en heeft alleen maar voordelen voor de werkgevers op korte termijn. Want hier is voor de mensen die zonder werk zitten heel zeker geen zicht op duurzame loopbaan ontwikkeling en dát zou eens centraal gesteld moeten worden boven (betaald) werk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.