Stiekemgeheim en de Omroep

dinsdag 18 december 20120 Reacties

Omroep FlevolandOmroep Flevoland maakte  vorige week een hoop spektakel over de super geheime stiekeme overleggen bij de gemeenteraad van Zeewolde. Ik kijk daar met enige gemengde gevoelens naar. Laat ik voorop stellen dat ik geen liefhebber ben van het vergaderen achter gesloten deuren. GroenLinks is daar doorgaans heel kritisch op en vindt het eigenlijk alleen acceptabel als er personen, gemeentelijke financiële belangen of onderhandelingsstrategie van de gemeente aan de orde komen die een schadelijk effect kunnen hebben.

Maar in iedere gemeente zijn tal van overleggen die niet op de officiële agenda van de gemeenteraad staan. Dat is naar mijn opvatting ook helemaal niet erg. Woordvoerders sociale zaken praten in Dronten onregelmatig bij over de ontwikkelingen binnen dat beleidsterrein zoals ook de woordvoerders ruimtelijke ordening dat onregelmatig doen. Daarnaast is er een onregelmatig overleg van fractievoorzitters waarin het college zaken aan de orde stelt. Deze bijeenkomsten zijn niet openbaar aangekondigd, niet publiekelijk toegankelijk en (doorgaans) ook niet geheim.

In een enkel geval kennen we in Dronten een informatiebijeenkomst. Dan is de gehele raad uitgenodigd over een bepaald onderwerp en worden er presentaties gegeven. Een voorbeeld daarvan is het Hanzekwartier waar het bureau dat het stedenbouwkundig ontwerp heeft gemaakt een presentatie heeft gegeven over dat ontwerp. Dat zijn niet-politieke avonden waarin er enkel (technische) informatie wordt gegeven aan de raad.

Het enkele feit dat journalisten niet altijd welkom zijn maakt een bijeenkomst nog niet stiekem en verkeerd. De redactievergaderingen van Omroep Flevoland worden immers (gelukkig) ook niet integraal uitgezonden op radio en tv.

Het wordt kwalijk als dit soort bijeenkomsten gebruik gaan worden om fracties voor te masseren en politieke druk uit te oefenen door het college of een raadsmeerderheid. Als het wordt gebruikt om besluiten te nemen die verder geheim blijven en politiek van gevoelige aard zijn. Ook vind ik het een andere zaak worden als de gehele gemeenteraad structureel bijeenkomt over een politiek heikel onderwerp zonder dat dit een commissie is en daarin wel aan politiek debat of besluitvorming wordt gedaan.

Dan heeft de hoogleraar gelijk dat de democratie geweld aan wordt gedaan. Maar niet iedere bijeenkomst die niet in de openbare agenda staat en waarbij journalisten niet welkom zijn, zijn ook meteen in tegenspraak met de geest van de grondwet. Dat vind ik echt volslagen onzin.

In Dronten hebben we dus ook dat soort overleggen. Mijn beeld is dat we daar terughoudend mee omgaan. Over deze raadsperiode kan ik me twee maal herinneren dat we in beslotenheid hebben vergaderd. Daarnaast zijn er de onregelmatige overleggen. Deze vinden enkele keren per jaar plaats. Maar hebben bepaald geen structureel karakter en de frequentie is laag en geldt voor de inhoudelijke woordvoerders/fractievoorzitters.

De vraag die ik de omroep zou willen terug stellen is of dit nou de manier is om dat nieuws te brengen? Op hoge toon met een schadelijk bijeffect voor het gehele openbaar bestuur. Want als jullie nou altijd overal aanwezig zouden zijn had de omroep wellicht een punt. Maar dat is meestal niet het geval en dan is deze ‘rellerige houding’ wel een beetje merkwaardig.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.