Steun voor de missie

vrijdag 28 januari 20114 reacties

Jolande Sap

Gisteren heeft de Tweede Kamerfractie van GroenLinks ingestemd met de politie trainingsmissie naar Kunduz in Afghanistan. De afgelopen dagen heb ik van dichtbij en aan den lijve mogen ervaren hoe moeilijk dit besluit de fractie, de Kamerleden en de medewerkers, is gevallen.

Want een besluit over oorlog en vrede, leven en dood, wel een missie of geen missie neem je natuurlijk niet in een half uur nadat het besluit van het Kabinet bekend wordt. Dat neem je ook niet omdat Maurice de Hond nu toevallig peilt dat dit niet het populaire standpunt is. Of omdat je weet dat het heel moeilijk ligt bij leden en kiezers.

Maar dat beoordeel je op de inhoud, op eerder ingenomen standpunten en op de mogelijkheid om de plannen van het Kabinet zo aan te passen dat het aan jouw voorwaarden gaat voldoen.

Laat ik maar even vaststellen dat het Kabinet op alle (!) door GroenLinks geëiste punten is gedraaid en GroenLinks tegemoet gekomen is. Daarover is hard gedebatteerd en heeft de fractie een heldere positie gekozen.

Daarnaast kon de fractie ook weinig anders dan naar dit besluit toewerken omdat ze daarmee een opdracht van de leden uitvoert! Immers een missie zoals deze wordt letterlijk in het verkiezingsprogramma beschreven op pagina 11, punt 27:

Nederland laat Afghanistan niet in de steek. De opbouw van een democratische, veilige rechtsstaat heeft er prioriteit. Dat vereist grotere inspanningen voor corruptiebestrijding, versterking van bestuur, rechtspraak, civiele organisaties en de positie van vrouwen, alsmede onderhandelingen met gematigde Taliban. Nederland draagt meer politietrainers bij aan de EU-opleidingsmissie. Ons land steunt geen offensieve militaire operatie.

Als je deze tekst leest en dan de toezeggingen van het Kabinet hoort voldoet de nu voorgestelde missie in hoge mate zoals deze in het verkiezingsprogramma is beschreven.
Maar dat maakte de afweging daarom niet minder makkelijk. Ik steun het besluit van mijn fractie voluit, ik vind het moedig van ze. Dat neemt niet weg dat ik er tegelijk ook heel erg veel moeite mee heb en twijfel voel bij de goede afloop van deze missie.

Zoals eerder op deze website aangegeven voel ik me zeer verwant aan de pacifistische stroming binnen GroenLinks die voortkomt uit de PSP. Dat Ineke van Gent dan ook een ander standpunt heeft ingenomen dan de rest van de fractie kan ik volgen en vind ik zowel van Ineke als van de rest van de fractie moedig.

Politiek is niet voor bange mensen, dat heb ik de laatste dagen mogen zien. Want het was voor iedere fractielid afzonderlijk een geweldige worsteling en de druk was op de gangen van de fractie bijna letterlijk voelbaar. Daar waar aan het begin deze week de signalen voor een missie echt niet positief waren is het Kabinet GroenLinks zo ver te gemoed gekomen dat heel langzaam en heel voorzichtig de positie begon te veranderen. Maar het was toen ik gistermiddag uit Den Haag vertrok voor de raadsvergadering in Dronten bepaald geen uitgemaakte zaak welk besluit de fractie zou gaan nemen.

Vanaf nu is het zaak dat we heel goed monitoren wat er gebeurd als onze trainers in Kunduz aan het werk zijn en de voorwaarden van GroenLinks te bewaken.

4 Reacties

  1. Hans Verbeek

    Het is m.i. een foute keuze.
    Er gaan F-16’s mee.
    Je kunt steengoed gaan monitoren in Kunduz, maar als een F-16 een bom afwerpt is hij niet meer tegen te houden.
    De hele missie is opgezet vanwege die F-16’s. De NAVO (ISAF) heerst alleen in het luchtruim boven Afghanistan.

  2. Frank Pels

    Ik heb een nare smaak in mijn mond over dit besluit. Ik houd maar even een kleine blog/twitterpauze van minimaal een dag hierover, anders komen er vast hele onaangename teksten op de internets terecht.

  3. Erwin

    Waarom niet gewoon zeggen dat het kabinet jullie motie niet goed uitvoert en tegenstemmen? Het is geen politiemissie want Afghaanse ministers zeggen dat politie schouder aan schouder met leger en militie zal vechten tegen de Taliban. Volkomen onbegrijpelijk dat Sap buiten het publieke debat om in overleg treedt met Rutte om kost wat kost toch de politiemissie door te laten gaan. In tijden van bezuinigingen is er geen ruimte voor dergelijke rechtse hobbies. Een partij die zich links noemt die had een andere keuze gemaakt. Wat blijft er over van GroenLinks als jullie zo CPN’ers en PSP’ers van de partij vervreemden?

  4. Wim jansen

    Beste Paul,

    De mogelijke verantwoordelijkheid van GL (leden) bij militaire ‘calimiteiten’ en de inzet van Nederlandse en/of NAVO F16 vliegtuigen.

    Heeft Groen Links nu echt niets geleerd van de recente geschiedenis in Afghanistan? en de bombardementen op Belgrado in een eerder conflict waarbij Nederlandse F16,s zijn ingezet.

    AFGHANISTAN | 19.08.2010
    German military drops case against Kunduz airstrike colonel

    Colonel Klein believed the two trucks posed a threat to his men
    The German military is dropping all charges against a colonel who ordered an air raid that killed dozens of Afghan civilians. Investigators found no evidence that Klein had broken any rules.

    No charges will be brought by the German military against the German colonel who ordered an airstrike that dozens of civilians in Afghanistan.

    A preliminary investigation uncovered no evidence that a breach of discipline had taken place, the Defense Ministry in Berlin said Thursday, and the case was closed.

    Colonel Georg Klein ordered NATO aircraft in to carry out the raid on two fuel trucks on September 4 last year, after the vehicles were hijacked by Taliban insurgents. He believed the insurgents posed a threat to his men..

    The army investigation looked into whether Klein had violated any rules laid down by the NATO-led International Security Assistance Force in Afghanistan (ISAF).

    Klein could not have known about civilians
    Germany is paying compensation to families of the victims of the NATO airstrike

    In April, German state prosecutors dropped proceedings against Klein, finding that neither he nor any of the other officers present were in a position to know that civilians were present at the time.

    An initial report by ISAF said the attack killed or injured up to 142 people, including a large number of civilians.

    Earlier this month, Germany agreed to pay $5,000 (3,800 euros)** to each family of over 90 people killed in the attack.

    The incident led to a political storm in Germany, claiming the jobs of the former minister of defense, Franz Josef Jung, and Germany’s top military officer, Wolfgang Schneiderhan.

    Author: Richard Connor (dpa/AFP/AP)
    Editor: Susan Houlton

    Wim en Ina Jansen ook oud GL Kiezers

    **€ 3800 voor en onschuldig mensenleven, humaner kunnen we het niet maken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This