Steun voor Almeers voorstel dichter bij eenzame uitvaarten

woensdag 21 mei 20085 reacties

doodskistDe collega’s van GroenLinks in Almere hebben voorstellen gedaan om bij een eenzame uitvaart zonder familie en vrienden een dichter aanwezig te laten zijn die een gedicht voor de overledenen zal voordragen. “GroenLinks vindt dat zo’n uitvaart niet in alle stilte zou moeten verlopen. Met een persoonlijk gedicht betoont de samenleving meer respect aan de overledene dan in de huidige situatie.”

TweeVandaag bestede vandaag aandacht aan het voorstel van de Almeerse GroenLinksers. Het voorstel is niet bij iedereen in goede aarde gevallen en een CDA fractieassistent (wij noemen dat een burgerraadslid in Dronten) verwoorde het voor de EenVandaag camera als dat je aan zinloze zaken geen geld moet willen uitgeven. En bij een eenzame uitvaart is er niemand en de dode is dood en zou het niet meer kunnen horen.

Ik wil warme steun uitspreken voor het voorstel van de Almeerse collega’s en zou óns College van Burgemeester en Wethouders willen voorstellen of dit ook niet iets voor Dronten zou zijn mochten dit soort uitvaarten ook hier plaatsvinden op begraafplaats De Wissel.

De reactie van het CDA Almere maakt me koud om het hart. Een waardige uitvaart voor iedere overlevende is een blijk van beschaving. Ook vind ik het nogal simpel om te beweren dat de overledene het toch niet meer horen kan. Wie vertelt mij dat? Want daarover kun je nog wel eens een boeiende theologische discussie te voeren. Ook vanuit de Antroposofie waarmee ik veel binding heb kan ik me voorstellen dat het voor een overledene waardevol kan zijn omdat de ziel het lichaam niet meteen los zou laten. Hoe het ook zij, je komt hier op een kwestie van geloof en dat maakt iedere discussie lastig. Daarom wil ik het tot een humane kwestie houden. Vanuit humaniteit en respect ga je goed om met je overledenen. En als er in het leven van zo iemand niemand meer was, dan zijn wij als samenleving, wij als overheid de nabestaanden van die persoon en is een gedicht als eerbetoon aan een vervlogen leven daarvan een uiting. Maar van een CDA-er had ik meer naastenliefde verwacht als ik vanavond op televisie zag.

5 Reacties

 1. Michel

  Dat een CDA-er doodleuk beweert dat de dode het toch niet kan horen zegt ook wel wat over de plaats van die C…

  Verder vind ik het een aardig voorstel, maar meer ook niet. Om nou een dichter op te laten draven vind ik ook weer zoiets. Er zijn vast wel meer, en betere, manieren om dat respect te betuigen.

 2. Paul Vermast

  Hoi Michel,

  Nou ja, of het persé een dichter moet zijn… Maar opzich vind ik het wel een mooi gebaar. Zo vaak op een jaar zal dat ook niet zo zijn hè?

  groeten,
  Paul

 3. Frank

  Misschien kun je de tijd, aandacht en het geld wellicht zinvoller besteden als iemand nog in leven is.

  Verder is het inderdaad een sympathiek voorstel.

 4. Roelf

  Hoi Paul, Ik heb de betreffende uitzending ook gezien. In een van mijn vorige werksituaties was ik o.a. verantwoordelijk voor het beheer van de begraafplaatsen waar ook dergelijke begrafenissen plaatsvonden. Daar zorgen wij er altijd voor dat er een paar collega’s, hoe afstandelijk wellicht ook, bij de begrafenis aanwezig waren en dronken nadien even een kop koffie met de jongens van de begraafplaats en het personeel van de uitvaartverzorging. Als je geboren wordt ben je ook niet alleen, lijkt mij. Het idee sprak mij dus ook heel erg aan. Zullen wij samen een innitiatief voorstel maken en eens kijken hoe groot het hart van onze CDA wethouder Engelvaart is. groeten, Roelf

 5. Paul Vermast

  Roelf,

  Dolgraag! Laten we even de koppen bijeen steken!

  Groeten,
  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.