Ontknoping ‘de steeg’?

zondag 14 oktober 20070 Reacties

Het beruchte pad naast CountusSoms kan het snel gaan zullen we maar denken. De zichzelf maar voortslepende ‘affaire Troisfontaine’ over de steeg van De Rede naar de Walvisstraat lijkt nu toch snel tot een punt te gaan komen. Daar waar het in juni al op de agenda van de raad had moeten staan wordt er nu plotseling een commissievergadering bij gepland (25 oktober) en komt het voorstel van ‘de steeg’ als extra onderwerp bij de begrotingsraadsvergadering (1 november). Kortom; in een aaneenschakeling van extra vergaderingen moet de gemeenteraad nu in pak ‘em beet drie weken een finaal besluit nemen.

In de afgelopen tijd heb ik (vertrouwelijk) al verschillende varianten van oplossingen voorbij horen komen en begreep ik van een collega raadslid uit de coalitie dat het wel was ‘afgetikt’. Niet dus!

Het oorspronkelijke voorstel dat de commissie eerder al eens terug heeft gestuurd naar het college ligt nu, beter gestoffeerd, opnieuw ter besluitvorming op tafel. Het college heeft er vier pagina’s tekst voornodig om een voorstel en een besluit te forumuleren waarin de boodschap kortweg is dat het risico dat we lopen als we deze steeg niet aan het openbaarverkeer onttrekken (wat het college voorstelt wél te doen) we eenmalig € 46.330,= mislopen en we zonder twijfel een rechtzaak met de heer Troisfontaine zullen moeten uitvechten. Maar het besluit van de gemeenteraad is nu eenmaal een clausule in de deal en dat betekend dat als de gemeeneraad tegen stemt de steeg voor € 1,= eigendom wordt van de heer Troisfontaine en verder alles blijft zoals het was.

Wat is dan nu het probleem?
De heer Troisfontaine heeft redelijk slim onderhandeld in het verleden. Als eigenaar van de Gouden Ploeg in Biddinhuizen en een aantal winkelpanden in de veschillende centra had hij een stevige onderhandelingspositie tegenover de gemeente. De deal voor de Gouden Ploeg laat zich zo lezen dat de heer Troisfontaine de Gouden Ploeg zou verkopen aan de gemeente zodat deze gesloopt kon worden. Daarvoor heeft hij een deal met de projectontwikkelaar en de gemeente gesloten dat hij daarvoor in het nieuwe winkelcentrum winkelpanden zou krijgen. Met de gemeete sloot hij een deal dat daarbij óóknog de steeg in Dronten aan hem zou worden verkocht. In de deal van de drie partijen staat als ontbindende voorwaarde dat de deal over de steeg moet zijn afgerond. Nu dat nog niet zo is weigert de heer Troisfontaine zijn winkelpanden te aanvaarden en kan de projectontwikelaar ze niet opleveren. Dat kost de projectontwikkelaar € 5000,= per maand en dreigt nu de gemeente deze kosten in rekening te gaan brengen.

Voor wie het nog volgen kan; de heer Troisfontaine gebruikt zijn positie in Biddinghuizen om de gemeente onder druk te zetten over de steeg in Dronten. En ook; de leegstand van het halve centrum in Biddinghuizen is de oorzaak van deze deal en de houding van de heer Troisfontaine in deze.

Wat mij stoort in de gang van zaken is dat de commissie in feburari het voorstel naar het college terug gestuurd heeft en het vervolgens heel erg stil werd. De opdacht was in juni met een beter voorstel te komen, maar dat is niet gebeurd. In het voorstel van het college lees ik nu voor het eerst (ik had het ook nog niet gehoord) dat projectontwikkelaar Plegt-Vos nu deze € 5000,= gaat doorberekenen. Kennelijk schiet alles nu plots in actie en moet dus rap, rap een besluit genomen gaan worden in een extra commissievergadering en als extra agendapunt bij de begroting.

Hoe het ook zij; ik vind het een wonderlijke vertoning!!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.