Sprookjeshuwelijk

maandag 25 november 20190 Reacties

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt verdubbelen de kosten voor een huwelijk in Dronten volgend jaar. Daarmee lijkt Dronten een van de duurdere gemeenten in de regio te worden. Dat we hebben afgesproken dat diensten die we leveren voor de gemeente kostendekkend moet zijn klopt als uitgangspunt. Maar een dergelijke verhoging moet beter worden onderbouwd. Want wordt trouwen straks alleen bereikbaar voor de ‘hard werkende Drontenaar‘?

Kostendekkende leges

De afspraak binnen de gemeente is dat de kosten die mensen moeten betalen voor de diensten die de gemeente levert (in jargon ‘leges’ genoemd) even hoog zijn als de kosten die de gemeente er voor maakt. Deze zogenaamde kostendekkendheid is een afspraak die we binnen de gemeente zelf hebben gemaakt. Dat is ook reëel, want als je ingewikkelde dingen vraagt of iets dat veel tijd van medewerkers vraag, kost dat gewoon meer. Maar… we zijn er niet -zoals in het bedrijfsleven- om op deze diensten te verdienen. Er is ook geen wet die ons dwingt alle kosten in rekening te brengen. Dat is een politieke keuze.

Het idee, om naar de kosten voor het sluiten van een huwelijk te kijken, kwam van iemand die het raar vond dat de huwelijken buiten het gemeentehuis zo duur zijn. Terwijl de gemeente minder diensten geregeld. Dat bleek een goed punt te zijn. Daar is de afgelopen jaren te veel voor betaald en dat wordt vanaf 1 januari recht gezet. Helaas voor de pasgehuwden: niet met terugwerkende kracht.

Tegelijk bleek, toen de ambtenaren aan het rekenen sloegen, dat de kosten voor een huwelijk in het gemeentehuis veel hoger uitvielen. Prompt worden nu deze tarieven met bijna 120% opgetrokken. Zodat de opbrengsten van een huwelijk de kosten weer helemaal afdekken. Dat roept wel een aantal vragen op. Want waarom is dat trouwen in het gemeentehuis zo duur geworden? Verdienden de bodes veel meer (dat zou ik ze overigens van harte gunnen – maar dit ter zijde) of zijn de kosten van de raadzaal ineens enorm gestegen? Dat lijkt niet aannemelijk.

Nieuwe trouwzaal

Of toch wel? Want je zou bijna de gedachte krijgen dat de kosten zo enorm stijgen omdat we tijdelijk huwelijken sluiten in de Meerpaal en er een dure verbouwing van het gemeentehuis plaatsvindt met daarin een geheel nieuwe raads- en trouwzaal. De gedachte dat die kosten op deze manier moeten worden terugverdiend zou zo maar in eens kunnen opdoemen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Laat ik -voorlopig- het vertrouwen hebben dat dit ook de aanleiding niet is. Maar dan moet het college beter onderbouwen waarin deze kostenverhoging zit. Daarin is ze, tot op dit moment, niet geslaagd. Want waarin zitten die kosten dan en waarom zijn de ons omringende gemeenten dat zo veel goedkoper dan wij? Dat behoeft echt een betere verklaring dan die we tot nu toe hebben gekregen.

Wijzigingsvoorstel

Ter voorbereiding op de besluitvorming komende donderdag werk ik aan amendement, een wijzigingsvoorstel. Daarin wil ik -hopelijk met steun van andere fracties- deze verhoging voor 2020 terugdraaien. Want als we bij de berekening van een huwelijk er zo ver naast zitten zou ik graag zien dat het college 2020 gebruikt om álle leges eens tegen het licht te houden en opnieuw te berekenen. Want dat moeten er toch meer verschillen te vinden zijn? Dan wil ik volgend jaar tijdig (dus niet vlak voor de jaarwisseling) een voorstel waarin de gemeenteraad integraal naar de legeskosten kan kijken. Mijn uitgangspunt is en blijft dat deze kostendekkend moeten zijn. Maar trouwen moet -als je dat wilt- voor iedereen in redelijker wijze betaalbaar blijven die niet op maandag ochtend gratis wil trouwen. Want anders wordt het voor de niet zo rijke inwoner een sprookje om in Dronten te kunnen trouwen. Dat moesten we niet willen toch?

Update 20 december 2019 

Gisteravond heeft de gemeenteraad (met een maandje vertraging omdat in mijn wijzigingsvoorstel vorige maand een deel was weggevallen) unaniem ingestemd met het voorstel om de kosten voor het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap met de helft zo hard te laten stijgen. Dat is een mooi resultaat! 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.