Spreekbuis van activistisch GroenLinks?

woensdag 10 september 20083 reacties

Theodor HolmanAfgelopen vrijdagavond had ik een erg leuk en gezellig feestje in een Amsterdams café met een aantal van mijn terroristische vriendjes (en ex-collega’s) van Greenpeace. Door één van hen werd ik er op gewezen dat ik genoemd werd in een column van Theodor Holman in het Parool (al op 16 augustus overigens). Laat ik dat maar op een hoogtepunt van mijn carrière houden…

Volgens Theodor Holman zal de onlangs geliquideerde drugshandelaar August Adjoeba wordt vast een held van GroenLinks. Hij stal van ‘ boeven, dealers, corrupten’ en investeerde dat in de bovenwereld, ‘ waardoor werk werd gecreëerd voor de armen.’ En dat zou volgens hem helemaal de filosofie van GroenLinksers Paul Vermast, Paulus de Wilt (stadsdeelbestuurder Slotervaart), oud-senator Leo Platvoet en Fjodor Molenaar (fractievoorzitter stadsdeel Centrum) zijn.

Vermast zegt het namens hen: ”Als elke wetsovertreding een probleem is, hebben veel GroenLinksers, waaronder ik, een probleem, want ik ben ook wel eens (nou ja, meer dan eens) opgepakt, voor huisvredebreuk (dat is ook inbraak), in hijskranen en bedrijfsterreinen voor Greenpeace-acties wel te verstaan.”

Als ik eerlijk ben heb ik geen idee of ik namens Paulus, Leo of Fjodor heb gesproken, maar als het zo zou zijn kan ik daar ook weer niet van wakker liggen. Kennelijk neem ik dan een breed gedragen GroenLinks standpunt in. Overigens, dat gevoel heb ik toch al na lezing van het GroenLinks magazine dat afgelopen zaterdag op de mat viel.

Maar wat me irriteert is het populitische toontje waarmee Holman de waarheid grof geweld aan doet door een eigen samenvatting te geven van deze zogenaamde GroenLinksfilosofie.

De GroenLinksfilosofie is dus (aldus Holman, pv): als het maar een doel dient dat wij goed vinden (Greenpeace, geen kernenergie, asielbeleid), mag je de wet overtreden en dus inbreken, stelen en huizen opblazen. Het doel heiligt het feit dat je de democratie omzeilt en met het wetboek je reet afveegt.

Nu is een column natuurlijk bedoeld om zaken scherp aan te zetten. Maar Holman zwetst hier gewoon maar wat in de ruimte. Geweldloos activisme wordt op één lijn gesteld met bedreigingen en het opblazen van huizen. Dat is aperte onzin en getuigd ook niet van een realistische kijk op dit onderwerp.

Want hét kenmerk van een democratische rechtstaat is dat als je de wet breekt je hiervoor wordt opgepakt. Als de rechter vindt dat je te ver bent gegaan je hiervoor wordt bestraft. Zo hoort het in een rechtstaat en zo gaat het ook. Met het voeren van acties waarmee je de wet soms breekt omzeil je dus niet de rechtstaat, maar verken je de grenzen. Dat doe je dus openlijk, geweldloos en met de bereidheid gearresteerd en bestraft te worden. En laat ik het nog maar eens herhalen: ondanks dat ik dus meer dan eens ben opgepakt ben ik nimmer door de rechter hiervoor bestraft en is dat wat ik heb gedaan dus kennelijk geoorloofd binnen onze rechtstaat, ondanks dat je (de letter van) de wet breekt.

Wat Holman met deze column wil bereiken is me niet helemaal duidelijk. Anders dan op populistische wijze de in zijn ogen ‘verschrikkelijke linkse kerk’ zwart maken door niet gefundeerde beschuldigingen rond te strooien.

3 Reacties

  1. Michel

    Paul Vermast, The People’s Poet, spokesperson for a generation 🙂

  2. Arnoud Boer

    Jammer dat de Parool nog niet eens de status van een Amsterdams huis-aan-huis-blaadje ontstijgt, anders was wereldfaam jouw deel! 😉

  3. Gerrit

    @ Michel: Young Ones?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.