Spoeddebat over computer-inbraak bij GPD

vrijdag 9 november 20072 reacties

GDP, Donner Gluren mag nu wel! (Beeld uit een reportage van: ‘Gum Shot’ www.101.tv)Vanavond viel ik aan het begin van NOVA in het spoeddebat met minister Donner van Sociale Zaken over de inbraak door voorlichters van het ministerie bij het persbureau GPD.

De minister geeft in zijn beantwoording toe dat hij één van de interviews in handen heeft gehad, maar niet wist wat de bron was van dit protret. Verder wil hij afwachten wat de uitkomsten van de diverse onderzoeken zal zijn.

De SP dient een motie in om een parlementair onderzoek. Ineke van Gent (GroenLinks)vraagt de minister indringend hoe het kan zijn dat de directeur communicatie hem een artikel heeft voorgelegd maar niet wist wat de bron is. “Dat kán toch niet minister?”.

Boris van der Ham (D66) wil weten waar de minister het onderscheid maakt tussen ambtenaren en privé personen die (via het IP-adres van het ministerie) hebben zitten turen op de computers van hun oud-werkgever uit een gevoel van “nostalgie” zoals de minister in zijn beantwoordig aangaf.

Donner gaat er niet echt op in bij zijn antwoorden. Dus het wordt zeker nog vervolgt zodra de uitkomsten van de onderzoeken er zijn. Maar om Ineke van Gent te citeren: “de strom voor de minister is nog lang niet over gewaaid!”

(Foto: De hele reportage van 101 TV is hier te vinden)

2 Reacties

 1. Johan Banis

  ‘k Weet niet hoor, maar als een journalist hetzelfde gedaan had bij een overheidssite, hoe zouden dan de reacties geweest zijn?

  Johan (werkzaam in de journalistiek…)

 2. Paul Vermast

  “Goed journalistiek onderzoek” denk ik.

  Maar zonder gekheid. Volgens mij is dat ook gewoon strafbaar en het geeft ook te denken dat nog vertrouwelijke stukken van de overheid bij de vleet uitlekken.

  Maar toch vind ik het ‘gevoelsmatig’ anders als de overheid dit doet. Waarom? Juist omdát het niet mag en de overheid zich daarvan dus verre moet houden. Daarom vind ik de commotie in de Tweede-Kamer ook erg terrecht!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.