Spoeddebat handhaving

woensdag 28 maart 20071 reactie

HandhavingWe hebben voor nde gemeenteraads vergadering van morgenavond een spoeddebat aangevraagd met het College van Burgemeester en Wethouders over het handhavingsprogramma 2007. Want in dat programma geeft het college aan dat we niet aan de wet zullen voldoen als het gaat om handhaving. We hebben er een capaciteitstekort en in het programma wordt vrij nauwkeurig aan gegeven wat we niet zullen doen. Maar dit brengt ook (financiële) risico’s met zich mee. Het college schrijf in het programma niet te zullen handhaven op het bouwstoffen besluit en over de risico’s het volgende:

“Als een gemeente een wettelijke taak onvoldoende uitvoert, is zij aansprakelijk als daardoor derden schade leiden. Daarover is inmiddels jurisprudentie. Indien op het grondgebied van de gemeente werkzaamheden worden verricht waarbij secundaire grondstoffen worden verwerkt, heeft de gemeente daarbij een taak op grond van het Bouwstoffenbesluit. Zeker nu de gemeente niet actief daarmee bezig is zou een gedupeerde, naast bijvoorbeeld de aannemer, ook de gemeente aansprakelijk kunnen stellen die bewust niet actief heeft toegezien op de naleving van het Bouwstoffenbesluit, zowel door de eigen organisatie als door derden.”

Dit kan natuurlijk nog al gevolgen hebben. Maar nog los van de gevolgen is het natuurlijk te dol voor worden dat ons college van burgemeester en wet-houders zich niet aan de wet houdt. Dat is natuurlijk aan geen enkele burger die een boete krijgt omdat ‘ie de wet overtreed uit te leggen.

Wilt u ook lezen wat u “straffeloos” kan doen in Dronten? Download hier het (niet-)Handhavingsprogramma 2007

1 Reactie

  1. Frank

    Nou da’s lekker: als we nog eens een partijtje wat *ahum* twijfelachtige grond of andere *ahum* bouwstoffen hebben, kunnen we dat met een gerust hart ergens toepassen in de gemeente Dronten. Er is immers toch geen handhaving. En als het misgaat, dan krijgt de gemeente de rekening gepresenteerd. Goede regeling!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.