“Spagaat van een agrariër in gemeenteraad”

woensdag 2 mei 20070 Reacties

Windmolens in het buitengebiedOnder deze titel schrijft de FlevoPost van vandaag een verslag van de gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdag. Tijdens deze vergadering is het bestemmingsplan buitengebied vastgesteld. GroenLinks raadslid Cebus Korteweg heeft hierover niet meegestemd omdat bij als betrokkene (agrariër in het buitengebied) belangen heeft bij dit bestemmingsplan.

De FlevoPost geeft in het artikel een goede weerslag van wat er tijdens de vergadering door mevrouw Kempenaar van het CDA en burgemeester De Jonge is gezegd. Maar de argumenten die ze gebruiken om Cebus Korteweg te overtuigen wél te stemmen gaan niet op. Natuurlijk heeft iedereen belangen bij de Algemeen Plaatselijke Verordening, de bibliotheek of het CKV. Als je daar niet meer over wilt stemmen omdat het je persoonlijk raakt; ja dan zouden ze een punt hebben. Maar het gaat GroenLinks hier om een wezenlijker vraag van integriteit. Immers, Cebus Korteweg heeft er een direct persoonlijk/financieel belang bij als in het buitengebied wordt vastgesteld dat de erven morgen worden vergroot of er nieuwe neventakken aan zijn bedrijf morgen worden toegevoegd. Voor GroenLinks was dit de reden om deze integiteitsvraag zwaarder te laten wegen dan onze stem bij de besluitvorming. Tijdens de vergadering is de mening van GroenLinks over het bestemmingplan helder gegeven, maar tijdens het stemmen hebben we noch voor, noch tegen gestemd. Hoe andere raadsleden in deze positie dat beoordelen is aan hen, voor GroenLinks, staat de integriteit (waar het gaat om directe en grote financiële belangen) op de eerste plaats!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.