Sovjet tijden herleven in België

zaterdag 30 augustus 20080 Reacties

Nuclear dangerGisteren is gebleken dat vorig weekend in het Waalse Fleurus radioactiviteit is vrijgekomen bij het Institut National des Radioéléments. De Belgische overheid heeft dit tot afgelopen vrijdag stil gehouden en pas toen aan de bevolking geadviseerd geen bladgroenten meer te eten (Wanneer hebben we dat ook alweer eerder gehoord?). Het IRE heeft drie dagen gewacht voordat de overheid werd ingelicht. Die hebben weer tot afgelopenvrijdag gewacht om de bevolking in te lichten over dit “ernstige incident”.

Greenpeace België reageert woedend op de lange termijn voordat er actie richting de bevolking werd ondernomen. “Eenzelfde hoeveelheid radioactief jodium is voor een kind vele malen gevaarlijker dan voor een volwassene. Volgens de normen is het gezondheidsrisico voor een kind van 2 tot 7 jaar liefst 22 keer zo hoog als voor een volwassene”. Greenpeace heeft geen goed woord over voor de gang van zaken.

De Belgische media melden inmiddels dat de risicozone van 5 kilometer ten noordoosten van de site van het IRE is teruggebracht naar 3 kilometer.

Dit is het zo velste incident in een reeks in Europa de laatste maanden. Opnieuw voor mij het bewijst dat de nucleare oplossing voor het energie en klimaatvraagstuk de verkeerde keuze is. Kernenergie is gevaarlijk en daarom moeten we er mee stoppen. Natuurlijk; in het IRE worden isotopen voor medische toepassingen gemaakt. Net als in de (recent stilgelegde) centrale van Petten in Noord-Holland. Die zijn uiteraard noodzakelijk en moeten ook gemaakt blijven worden. Maar wel onder zéér strikte controle.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.