Slaapverwekkende raadsvergadering

vrijdag 27 april 20070 Reacties

Terras op het Redeplein (2006)Gisteravond was er raadsvergadering waar eigenlijk best belangrijke onderwerpen op de agenda stonden. Zo heeft Dronten sinds 36 jaar weer een nieuw bestemmingsplan ‘buitengebied’ (zoals de wethouder dan dient te zeggen “een van de grootste buitengebieden van Nederland”). Dat is een belangrijk onderwerp juist omdat het grootste gedeelte van onze gemeente (die qua hectaren tot de grootste van Nederland behoord) buitengebied is. Maar eigenlijk ging de discussie niet verder als de dakhellingen van de gebieden die “oorspronkelijk fruitteelt gebied” zijn. Nu is er een beperking op de dakhellingen gelegd omdat dit in het oorspronkelijk ontwerp van de polder zo is vastgelegd en we willen dat om “cultuurhistorische redenen” bewaren. Tsja.. het zal wel.
Zotter werd het toen ‘de coalitie’ (CDA, PvdA en CU) met een motie kwamen die wil dat het college gaat onderzoeken of het mogelijk is dat we via het bestemmingsplan afdwingen dat er ook weer elzenhagen rond de oorspronkelijke fruitteeltpercelen worden aangeplant omdat dit uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijk zou zijn.

Daarvan zakt nu echt mijn broek af. We hebben het hier over windsingels die om bedrijfseconomische redenen om die percelen zijn geplant. Het ging er immers alleen om dat de appels en peren niet al te veel last van de wind en de vorst zouden hebben. Maar nu de meeste percelen geen fuitteelt meer zijn en veelal akkerbouw zijn geworden is het planten van singels een belemmering voor de bedrijfsvoering! Immers, als je wilt ploegen of spuiten is het wel zo handig als je in een bocht je machienes achter de trekken over de sloot kan laten zweven. Dat wordt toch behoorlijk lastig met een elzenhaag om het perceel!

Kortom, we gaan een onderzoek doen waarvan we nu al weten dat het niet zal kunnen. Dat is verspilling van geld, enegrie en tijd. Dan heb ik liever (en dat was gisteren ook onze inbreng) dat de gemeente zich richt op de erfsingels en bovenal op de handhaving daarvan die vorige maand nog op de ‘wensenlijst’ is gezet!

Maar de raadsvergadering was bovenal zo slaapverwekkend omdat het zo’n slechte voorleesavond is. Raadsleden typen hun stukkie tot achter de komma uit en hebben dan niet de flexibiliteit hun verhaal aan te passen aan het verhaal van de gene die hen voor is gegaan. Dus eindeloze zichzelf herhalende en gehakkelde verhalen. Als op het Redeplein op datzelfde moment de terrassen vol zitten weet ik wel leukere plekken om te zijn, zal ik maar zeggen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.