Semantische discussie

zondag 15 maart 20150 Reacties

Afgelopen donderdag heb ik vragen gesteld aan burgemeester De Jonge over het folderen in Dronten centrum. Het college heeft de gemeenteraad geïnformeerd dat er ‘in en om het centrum’ een ontheffing nodig is om drukwerk te verspreiden. Dat blijkt bij nadere bestudering van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) niet het geval te zijn. In de besluiten daarover staat een lijst voor welke straten deze ontheffingsplicht geldt, voor alle andere straten geldt dat dus niet. De winkelstraten De Binnenloop, De Kiel, Het Havenplein, De Reling, De Redepassage en De Kajuit in het Winkelhart Suydersee zijn hierin niet benoemd en dus is er geen ontheffing voor nodig.

Mijn vraag of het college daarmee de gemeenteraad verkeerd heeft geïnformeerd werd door de burgemeester beantwoord met ‘neen’. Mijn aanvullende vragen daarover deed hij af als een ‘semantische discussie’; een woordenspelletje dus.

Inmiddels zou je toch verwachten dat deze burgemeester in juridische kwesties (zoals een APV en het daarbij behorende uitvoeringsbesluit zijn) geleerd zou hebben zeer zorgvuldig te zijn met zijn antwoorden. Als het college de raad zegt dat het verbod geldt ‘in en om de centra’ en het blijkt niet in, maar wel om de centra te gelden is dat geen woordspelletje maar onjuiste informatie.

Laat ik maar vaststellen dat aan het begin van de week een politiek ambtsdrager misschien wel voor minder is afgetreden nadat hij de Tweede Kamer aantoonbaar verkeerd heeft geïnformeerd. Dus zo semantisch zijn mijn vragen aan de burgemeester niet. Het college heeft momenteel al meer dan voldoende problemen en voor mijn vragen over dat folderen geldt misschien wel dat het sop de kool niet waard is. Maar anders overwoog ik een motie van afkeuring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This