Schok

donderdag 29 mei 20082 reacties

Vandaag was de behandeling van de voorjaarsnota in Provinciale Staten. Daar diende de coalitie van PvdA, CDA en VVD een motie in die bijzonder slecht voor mijn werkgever Natuur en Milieu Flevoland uitpakte. Omdat ik toch wel van slag ben plaats ik kortheids halve het (door mij geschreven) persbericht.

Halvering subsidie klap in gezicht Natuur en Milieu Flevoland

Een meerderheid van PvdA, CDA en VVD hebben vandaag bij de behandeling van de voorjaarsnota in provinciale staten het college van GS de opdracht gegeven het budget van Natuur en Milieu Flevoland (NMF) met ingang van volgend jaar met bijna de helft te verminderen. Voor Natuur en Milieu Flevoland komt deze motie als een donderslag bij heldere hemel. “Dit is een heel onaangename verrassing die grote gevolgen voor onze organisatie zal hebben” reageerde Vera Dam, directeur van Natuur en Milieu Flevoland.

De opstellers van de motie stellen dat Natuur en Milieu Flevoland te veel dubbel werk doet dat ook door ambtenaren van de provincie wordt gedaan, zo stelde de PvdA tijdens de statenvergadering. Gevraagd naar voorbeelden kwam de PvdA echter niet verder dan het randmeer bij de Noordoostpolder.  “Het randmeer van de Noordoostpolder komt uit onze visie op Flevoland die we in januari 2006 hebben opgesteld. Dat was eigenlijk een her agendering van  het randmeer bij de provincie, dus dat kun je ons onmogelijk verwijten” stelt Vera Dam.

Ook de oppositie had weinig waardering voor de motie van de coalitie. Cees Meijer van GroenLinks noemde het “schandelijk” hoe er met NMF wordt opgesprongen.

Wat wilt u nu? Eerst verweet u NMF dat ze alleen maar riepen en niet met oplossingen en activiteiten kwamen. Nu ze dat wel doet, is het weer niet goed!. Het is een schandelijke benadering van deze club die goed bezig is voor de natuur en het milieu in Flevoland.”

De SP vroeg zich af of er geen sprake is van een verborgen agenda bij de coalitie. “Wast u mij maar de oren als ik het mis heb” voegde SP-fractievoorzitter Herbert van Ravenzwaaij daar nog aan toe. Dit werd door de indieners van de motie niet ontkracht.

Natuur en Milieu Flevoland ervaart deze motie van de coalitiepartijen als een slecht onderbouwde en koude bezuinigingsoperatie. De bezuiniging van € 85.000,-   betekent een halvering van de slagkracht van de organisatie, omdat de helft van de inhoudelijk medewerkers hierdoor ontslagen zal moeten worden.

2 Reacties

  1. Frank Pels

    Tijdens de commissievergadering had de PvdA het over ‘het zoeken naar extra financiele ruimte voor de ontwikkeling van natuur’. Het is mij nu helemaal duidelijk wat ze daar mee bedoelen.

    In de week voor de algemene beschouwingen heeft de mailserver bij de provincie het druk gehad (in totaliteit zijn er zo’n 30 moties en amendementen ingediend), deze motie was echter nieuw voor mij.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This