Begin maart stapte de Vogelbescherming naar de Raad van State (RvS) tegen het bestemmingplan van de gemeente Lelystad voor de uitbreiding van luchthaven Lelystad. Volgens Vogelbescherming ‘veronachtzaamt de gemeente de grote risico’s van deze uitbreiding voor de natuur en de vliegveiligheid’. Als je ziet dat grote vogels, zoals ganzen, bij Schiphol tot een straal van 20 km worden gedood, dan zie je een niet op te lossen probleem in Lelystad. Want bedenk je daarbij dat de gehele Oostvaardersplassen, delen van het Markermeer, het IJsselmeer en de Randmeren in deze straal liggen. Al deze gebieden vallen onder de bescherming van de Natura 2000. GroenLinks heeft er, ook in de Kamer, bij voortduring op gewezen dat dit punt onvoldoende is meegenomen in het Luchthavenbesluit.
Broertje voor Schiphol
Eind mei komt de Telegraaf met het bericht dat Schiphol ‘een broertje’ moet krijgen in de Haarlemmermeer “met een tweede aankomst- en vertrekgebouw en een zevende baan”. Schiphol reageert als door een adder gebeten en noemt de plannen “verre toekomstmuziek en in deze fase niet opportuun”. Ook het
ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) noemt deze plannen volgens NRC “zeer prematuur”.
Dat valt echter nog te bezien. Al in 2012 werd er, in de wandelgangen, tijdens de presentatie van het Advies van de Alderstafel Lelystad gemompeld over een tweede terminal ten westen van Schiphol. Medewerkers van Alders (in dienst van I&M) reageerden als door een wesp gestoken en ontkenden dat glashard. Zo hard, dat ik het opvallend vond.
Probleem was toen alleen dat de gronden waarop deze nieuwe terminal gebouwd moet gaan worden in handen zijn van de familie Poot en hun bedrijf ‘Chipshol’. Chipsol lag al vanaf 1993 in een slepend juridisch gevecht, onder andere met de Luchthaven. Na jaren lange rechtszaken heeft de familie Poot in 2014 besloten het bedrijf te verkopen. Een mooie kans voor Schiphol, omdat met een nieuwe eigenaar wellicht wel zaken is te doen.
Dat Schiphol en het ministerie van I&M de plannen nu ‘zeer prematuur’ noemen valt dus nogal te betwijfelen. Het probleem is echter dat een nieuwe luchthaventerminal in Haarlemmermeer niet past in de afspraken die, tot 2020, met de Regio Schiphol zijn gemaakt aan de Alderstafel Schiphol. Daar is immers afgesproken dat in 2018 Lelystad open zal gaan als ‘overloop luchthaven’.
Brusselse regeltjes
Als de Raad van State echter de aanleg van Lelystad verbiedt, vanwege de Vogels in de Natura 2000 gebieden rond de Luchthaven, moet Schiphol wel iets anders. De afspraken van Alders zijn dan tenslotte door de hoogste rechter van tafel geveegd. (Let op: ‘de stomme natuur- en milieuregeltjes van ‘Brussel’ zijn daarvan dan de oorzaak; zo voorspel ik u.) Dan ‘kan Schiphol niet anders’ dan die tweede terminal aanleggen. Het bedrijf heeft dan nog vier jaar om dat te regelen zonder de afspraken met de Regio aan de Alderstafel te schenden.
Schiphol heeft dan precies wat het wil. Alleen de regio Flevoland heeft dan miljoenen verspild aan een project, waarvan al jaren wordt gewaarschuwd dat het zeer twijfelachtig is of het er komt. We wachten met belangstelling op het oordeel van de Raad van State.
0 reacties