Schijndemocratie?

woensdag 1 mei 20130 Reacties

Koos in 't Hout

Koos in ’t Hout

In de Handel & Wandel (het clubblaadje van onze lokale ondernemersvereniging in Dronten) schrijft ‘Hoofdredacteur en ondernemer’ Koos in ’t Hout afgelopen maand (pdf) dat we in een ‘schijndemocratie’ leven en dat hij maar weinig zin heeft om volgend jaar bij de verkiezingen voor de gemeenteraad naar de stembus te gaan.

Want, zo betoogd In ’t Hout, gemeenteraden zijn niet bij machte hun colleges in de hand te houden, politieke partijen moet je niet geloven omdat ze na de verkiezingen toch alles inleveren en als ‘de vierde macht’, de ambtenarij, iets niet wil zal het er ook niet van komen. De houdbaarheid van Thorbecke is volgens hem wel verstreken.

Gelukkig heeft In ’t Hout ook een oplossing! We moeten heel snel naar de ‘vernieuwde overheid’ en dan vooral bij gemeenten beginnen. Want de slagvaardige overheid is nodig en ondernemers willen dat en zo… u kent het wel. De partij die dit in haar programma durft te zetten wint zijn stem, zo valt te lezen.

Kennelijk denkt In ’t Hout dat de verkiezingen een soort Idols zijn en partijen dan wel met beloftes over de brug komen. Grappig genoeg precies iets wat hijzelf ‘de politiek’ in zijn column verwijt en dus zal ook geen partij die handschoen oppakken naar ik aanneem.

Wat me vooral tegenvalt in de column is het gemak waarmee onze democratie wordt weggezet als schijndemocratie. Je moet nogal argumenten hebben om zo’n zware diskwalificatie van stal te halen en het laadt ook de verwachting op je om met alternatieven en oplossingen te komen. Tussen de regels door kun je uit de column van In ’t Hout opmaken dat hij eigenlijk voorstander is van de platte opschaling van bestuurslagen zoals deze werd voorgesteld door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Maar is opschaling van de overheid (zeker als je roept dat er bij gemeenten moet worden begonnen) nou niet juist een verschraling van de democratie en dus het in de hand werken van die schijndemocratie? De gemeenten worden voor steeds meer taken verantwoordelijk en voor vrijwel alle zaken die inwoners met de gehele overheid te regelen hebben hét aanspreekpunt. Dan is juist een grote anonieme gemeente die ver weg zit en waarvan je de bestuurders echt niet meer kent, een uitholling van onze democratische borging. Nu kun je op zaterdag of Koningsdag nog eens een raadslid ‘in het wild’ tegenkomen op straat en je verhaal aan hem of haar kwijt. Bij de mega-gemeenten wordt dat steeds ingewikkelder.

Het is natuurlijk ook makkelijk schoppen naar de overheid. Want deze stelt regels, int belastingen, regelt en ordent de (openbare) ruimte en wordt voor ongeveer alles wat mis gaat verantwoordelijk gehouden door burgers en ondernemers. Dat we een fantastisch land hebben dat in veel lijstjes tot een van de beste landen van de wereld wordt gerekend; daar hoor je zelden iemand over! Het zal de Calvinistische (en in mijn woorden: zure) inslag wel zijn waar In ’t Hout het in zijn column over heeft.

Kritiek hebben is prima! Maar kom dan met een oplossing, een richting, een advies of een visie in plaats van een makkelijke column. Hopelijk pakt Koos deze handschoen op voor een volgende column. Ik zal hem vast op weg helpen en een voorzet geven: als het aan mij zou liggen zouden we achter de schermen, in de ambtelijke dienst, flink opschalen naar regionale samenwerking. In Dronten zijn we erg goed in Personeelszaken; wellicht kan Kampen dan de Ruimtelijke Ordening voor haar rekening nemen en de Noordoostpolder Sociale zaken. De ICT kan dan misschien naar Zwolle en als Elburg nu eens het Openbaar Onderwijs zou gaan doen; ik roep maar wat. Dat levert een betere specialisatie en efficiëntie op, zonder dat je de lokale politieke en bestuurlijke verankering los laat!

Maar één advies heb ik nu al aan iedereen die het huidige gemeentebestuur beu is. Stem de volgende keer eens op een andere partij, in plaats van het gedachteloos inkleuren van het vakje dat je altijd inkleurt. Kies eens voor groene en sociale politiek: stem GroenLinks op 19 maart volgend jaar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.