Samenscholingsverbod was onnodig (slot)

vrijdag 4 april 20080 Reacties

CameratoezichtDe ‘commissie Politie, Justitie en Brandweer’ vergaderde gisteravond op locatie in de brandweerkazerne over de evaluatie van het samenscholingsverbod, de veiligheidsregio van de brandweer en het jaarverslag van de politie.

Meest prominente onderwerp (zonder de rest daarmee te kort te willen doen) was natuurlijk de evaluatie van het samenscholingsverbod. Opnieuw bleek zonneklaar dat GroenLinks een duidelijk andere opstelling heeft als de meeste andere partijen in de gemeenteraad.

Ik blijf er bij dat er geen samenscholingsverbod nodig was de overlast van de jeugd aan te pakken, de burgemeester blijft betogen dat “het samenscholingsverbod iedereen heeft wakker geschud in Dronten”.  Welnu; dat laatste kun je onmogelijk ontkennen, maar daarvoor was naar mijn stellige overtuiging géén samenscholingsverbod nodig!

Als onze burgemeester in de raadsvergadering van november jl. had aangekondigd dat in het kader van de overlastbestrijding er voor bepaalde jongeren een lokaalverbod in de bibliotheek was ingesteld, er gesprekken zouden worden gevoerd met de ouders van die jongeren, het jongerenwerk nieuwe projecten zou op starten, de OFW een deel van de achterpaden zou gaan afsluiten, er debatavonden over jongeren en onze multiculturele samenleving gehouden zouden gaan worden was iedereen net zo geschrokken als nu. “Waarom ineens al deze maatregelen” zou men zich dan hebben afgevraagd en zou de ernst van de problemen ook zijn doorgedrongen. Een lokaalverbod voor de bibliotheek is op zich al een (en ik citeer de burgemeester) “on-Drontense maatregel”.

Was dit gebeurd, dan zou ik voluit steun hebben gegeven aan de maatregelen die de burgemeester ter hand heeft genomen. Natuurlijk is het goed dat hij benadrukt wat er nu allemaal gebeurd. Terecht stelt hij dat we gelukkig mogen zijn dat het gesprek in de wijk, over de wijk en in de samenleving in het algemeen tussen de bevolkingsgroepen op gang is gekomen. Maar dat neemt niet weg dat het doel de middelen nu eenmaal niet heiligt.

Dat we hier niet uitkomen is mij ook wel duidelijk. Maar de weinig kritische houding van de meerderheid van de gemeenteraad (medestanders vond ik bij Leefbaar Dronten, SP en delen van de PvdA) baard me wel zorgen. Het kennelijke gemak waarmee er wordt ingestemd met repressieve maatregelen doet vermoeden dat als je maar vaak genoeg zegt dat het écht heel belangrijk is deze raad alles wel prima vindt. Wachten dus op het eerste cameratoezicht of preventief fouilleren…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This