Samenscholingsverbod was niet effectief

dinsdag 1 april 20080 Reacties

SamenscholingsverbodGisteravond was er een bewonersavond voor de inwoners van het centrum van Dronten over het samenscholingsverbod. Centrale vraag van de gemeente was, heeft het geholpen. Natuurlijk zal iedereen het zo uitleggen zoals het hem of haar het beste uitkomt, maar volgens mij was het samenscholingsverbod niet effectief.

Gedurende het samenscholingsverbod werd er door de buurt minder overlast ervaren, maar nu het samenscholingsverbod weer is opgeheven ervaren bewoners dat alle overlast weer in dezelfde mate terug komt. Daarmee blijkt dus dat het geen zinvolle maatregel was. Wel om even rust te creëren, maar niet als oplossing; niet als duurzaam effectief middel.
Ook de politie gaf gisteravond aan dat “ als er nu geen actie wordt ondernomen wordt het snel weer zoals het was”. Bewoners klagen over jeugd die, ook overdag, staat te plassen in de hagen. “ In het begin tijdens het verbod zag het blauw op straat van de politie. Nu zien we niemand meer en rijden ze een keer door de straat. Het is rustig geweest, maar de laatste drie weken komt het weer helemaal terug” verwoorden buurtbewoners hun zorgen.

Het me nog wel het meeste deed schrikken is dat de gemeente op basis van de rapporten van de politie een beeld heeft dat de overlast (duurzaam) was afgenomen na het instellen van het samenscholingsverbod. Dat blijkt dus nu zonneklaar een misvatting te zijn en dat is zorgelijk. Wat me overigens meer zorgen baart is dat het in de avonduren soms grote moeite kost om de politie te bereiken. Er is een voorval dat iemand ruim 20 minuten werd doorverbonden van de ene centraal naar de andere en vervolgens iemand in Apeldoorn t spreken kreeg die melde dat hij maar meer Zwolle moest bellen. 0900-8844 blijkt een probleem in de avond uren te hebben en deze problemen zijn ook bekend. Er zal opnieuw worden gekeken hoe dit aangepakt kan gaan worden heeft de politie Dronten aangegeven, maar ik vind deze situatie ronduit onaanvaardbaar en zal donderdag tijdens de commissie veiligheid de burgemeester hierop aanspreken.

De gemeente en het jongerenwerk zijn met de jongeren in gesprek en er worden projecten opgezet om meer begrip tussen de jongeren en de ouderen te kweken. Maar het is ook goed om alle zaken een beetje in perspectief te zetten. Daar waar de beeldvorming zich met name richtte op om niet autochtone jongeren blijkt dat het de ‘gekleurde’ jongeren zijn die de ‘ witte’ ouderen pesten,maar de ‘ witte’ jongeren evenzeer de ‘ zwarte’ ouderen pesten.

Achteraf heb ik nog zeker een uur op de Galjoenstraat met bewoners staan praten. Als je dan maar lang genoeg doorvraagt zijn de problemen wel reëel maar ook van alle tijden. Als groot probleem wordt het te hard rijden op de Galjoenstraat en de Groenlandstraat ervaren. Maar na en uurtje praten blijkt dat een van de mensen met wie ik stond te praten toen ze zelf jong waren oom met 135 km over de Lijzijde scheurde. Overlast; het is van alle tijden. De gemeente moet blijven inzetten op meer begrip over en weer, de politie mot op treden als men onheus wordt bejegend en strafbare zaken moeten worden beboet. Daarnaast moeten we misschien ouders gaan leren opvoeden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.