Samenscholing en veiligheidsplan

vrijdag 7 december 20070 Reacties

SamenscholingsverbodVandaag is in de FlevoPost officieel het samenscholingsverbod gepubliceerd. Het gaat om jongeren tussen 15 en 24 jaar die zich niet mogen ophouden in het aangeduide gebied bekend als ‘Dronten Centrum’ met drie of meer personen.

Ik heb moeite met dit samenscholingsverbod, maar kennelijk zit de politie met de handen in het haar en men heeft geen beter middel dan deze generieke maatregel. Overigens; de regel is wel wat genuancerd naar jongeren die ‘overlast’ veroorzaken. Wat is dan ‘overlast’? Volgens de publicatie van de gemeente: “schreeuwen, lawaai maken of de doorstroming van het verkeer belemmeren”. Als je dit overtreed kost je dat € 95,= bij de tweede keer is het een misdrijf en wordt je voorgeleid aan justitie.

Het is een treurige conclusie dat onze politie een groepje van zo’n 15 jonge Marrokaandse en Turkse jongeren niet in het gareel kan houden anders als met dit samenscholingsverbod. De burgemeester stelde nog nadere maatregelen in het verschiet, maar wilde op mijn vraag welke dit dan zijn geen antwoord geven.

Het was mij een genoegen te horen dat het CDA mij kwalifeceerde als “geitenwollensok”. Da’s voorwaar géén belediging uit de mond van Jan de Graaf!
Ernstiger vind ik dat men bij het CDA er van overtuigd is dat dit soort maatregelen nodig zijn “als het moet”. Een avondklok werd ook als goed idee geopperd; immers je wil jezelf niet laten “doodsteken”. Helaas was dit natuurlijk geen officiele mededeling van de heer de Graaf maar zei hij dat tijdens mijn bijdrage dat wij als GroenLinks grote moeite hebben met deze maatregel. Spontaan riep ik “gekkenhuis!” Want we moeten natuurlijk ook het probleem niet overschatten!
Natuurlijk wil ik de problemen in de Galjoenstraat niet baggateliseren; maar sprake van ‘doodsteken’ is er natuurlijk niet! We moeten dus ook niet zo’n sfeer neer zetten! Daar verzet ik mij heftig tegen en ik vind het ook héél kwalijk van het CDA!

Verder stond vandaag het veiligheidsplan op de agenda. Ik heb de burgemeester, op zijn verzoek, met het opheffen van mijn glas beloofd iets aardigs te zeggen over zijn veiligheidsprogramma. Het is een lekker te lezen stuk en weinig ambtelijk. Daar kunnen nog veel ambtenaren wat van leren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.