Rutte laat kwetsbaar Nederland lachend vallen

dinsdag 13 maart 20121 reactie

In mijn twitter timeline zie ik enkele VVD-ers bozig zijn over het FNV-spotje dat sinds enkele dagen uitgezonden wordt onder de titel ‘Rutte laat kwetsbaar Nederland lachend vallen’.

“Schandelijk!” Lees ik er over. Want dit kan natuurlijk echt niet, wat flauw van die gemene FNV om de aanvoerder van Christen-orthodox, lachend, Liberaal, Alle Nederlanders, dit fijne kabinet zo neer te zetten op televisie!

Maar je zal –zoals de geportretteerden in de spot- maar slachtoffer zijn van deze crisis en in het kader van het ‘werken naar vermogen’ door het kabinet ‘in je eigen kracht worden gezet’ en zo uit de sociale werkplaats de keien op worden gedonderd zodat je eindelijk je ‘eigen verantwoordelijkheid’ kan gaan nemen op een arbeidsmarkt die niet op jou zit te wachten. Als je dan de immer lachende premier ziet die Nederland niet uit de crisis helpt, maar deze weigert op te lossen uit angst voor de conservatieve SGP- en PVV-krachten waar hij zijn ziel aan heeft verkocht voor de macht, dan kan ik me zo’n sportje wel voorstellen. Dan vind ik dat spotje nog behoorlijk mild.

Want, laten we dat wel even vaststellen, deze crisis komt van rechts. In een blinde zucht naar geld en winstmaximalisatie voor de aandeelhouders (en de eigen bonussen) zijn banken elkaar troep gaan verkopen voor waanzinnig veel geld waar geen enkele reële waarde achter blijkt te zitten. Dat begon in Amerika met een hypotheekcrisis en werd een systeemcrisis omdat de Europese banken er lustig op los zijn gegaan. Want in het kader van de liberalisering van ongeveer alles moesten we de markt toch vooral haar gang laten gaan volgens onze rechtse vrienden. De markt weet het immers beter dan de suffe overheid.

Maar toen puntje bij paaltje kwam en het grootkapitaal op instorten stond mocht de overheid doen wat je van de overheid mag verwachten: ingrijpen in het algemeen belang en de banken redden. Ten koste van de eigen overheidsfinanciën omdat het omvallen van de grote banken niet te overziende gevolgen zou hebben gehad. Daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd in de vorm van een begrotingstekort dat zal moeten worden gedicht. Dubieus Grieks boekhouden heeft daarbij niet geholpen, maar was niet de oorzaak van de crisis, wel een verdieping.

Deze rechtse regering moet nu de klus klaren de puinhopen van decennia liberalisering (de puinhoop van rechts dus) op te ruimen en weigert dat structureel. Met tijdelijke oplossingen worden de mensen die zich het moeilijkste verdedigen kunnen als eerste met de problemen opgezadeld. Mensen in kwetsbare posities omdat ze misschien ziek of werkeloos zijn, te veel verdienden voor een sociale huurwoning, maar zonder vast contract geen lening krijgen voor een koopwoning in de vastgelopen woningmarkt. Mensen die het geestelijk moeilijk hebben en niet meer terecht kunnen bij de geestelijke gezondheidzorg en er wordt bezuinigd op kinderen die extra aandacht nodig hebben op school. Bezuinigd op kinderen en zieken.

Maar lachend wordt er voor de VVD aan 130 km per uur racen op de snelwegen gewerkt, want dat helpt Nederland zo lekker vooruit. Nederland wordt ‘verder geholpen’ met de aanleg van extra asfalt en tunnels, er wordt bezuinigd op natuur (of gewoon kapitaal vernietigd zoals bij het Oostvaarderswold), en er wordt vooral niets gedaan aan de structurele oplossingen als het verhogen van de pensioenleeftijd, de hypotheekrenteaftrek en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt.

Daar waar alle Noord-Europese landen snel economische groei laten zien zakt Nederland weg in de Ruttecrisis en volgens mij zou mijn VVD-timeline zich daar druk over moeten maken in plaats van over een FNV tv-spotje!


1 Reactie

  1. Trudy

    Oh Paul, wat ben ik het toch heerlijk absoluut oneens met je! En wat fijn dat dat mag in Nederland!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This