Rumoer rond Duyvendak

woensdag 6 augustus 20084 reacties

Wijnand DyvendakEigenlijk had ik het nieuws gemist, maar via GroenLinks-collega Reinout van Schouwen op Planeet GroenLinks kom ik er achter dat er rumoer is rond Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak.

In een boek dat hij later deze maand zal presenteren geeft hij een inbraak die hij in 1985 heeft gepleegd in het ministerie van EZ toe. Tot nu toe heeft hij altijd iedere betrokkenheid ontkend.

De inbraak was bedoeld om plannen in handen te krijgen over nieuwe kerncentrales.

Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten” schrijft Duyvendak in de uitnodiging voor de presentatie van zijn boek zo valt te lezen in onder andere De Telegraaf (en dan moet het immers wel waar zijn) en Trouw.

Nu was ik één van de partijraadsleden die betrokken was bij de vergadering over het royement van Eerste-Kamerlid Sam Pormes. Het toenmalig partijbestuur royeerde Pormes o.a. vanwege beschuldigingen dat hij betrokkenheid zou hebben bij de Molukse kaping bij De Punt. Onderzoek door de partij had in de ogen van het bestuur onvoldoende helderheid gegeven en dat was grond voor royement. De partijraad oordeelde anders en dat leidde tot het aftreden van partijvoorzitter Herman Meijer.

Ik zie nu wel overeenkomsten ontstaan tussen de ‘bekentenis’ van Wijnand Duyvendak en de Affaire Pormes. Met het grote verschil dat Pormes altijd iedere betrokkenheid heeft ontkend en Duyvendak nu de inbraak toegeeft (hoewel deze is verjaard gold dat voor Pormes ook).

Voor een oordeel ken ik nog onvoldoende feiten. Maar ik vermoed zo maar dat de komende vergadering van de Partijraad op 20 september aanstaande ‘erg boeiend’ zal worden.

4 Reacties

  1. Paul Vermast

    nou nou.. 🙂

  2. Paul Vermast

    @ Johan,

    Ja.. kennelijk heb je gelijk. Ik heb er al een nieuw berichtje aan gewijd.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.