RTL naar rechter om oorlog Irak

donderdag 16 oktober 20081 reactie

Femke in actie voor Openheid over IrakDat wat de politiek tot nu toe niet is gelukt probeert RTL Nieuws nu via de rechterlijke macht.   Eerder dit jaar begon RTL Nieuws een procedure op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). In het Wob-verzoek werd gevraagd om openbaarmaking van de notulen van de ministerraad. Het gaat om de verslagen van de vergaderingen van het kabinet, en de bijbehorende stukken, in het halfjaar voorafgaand aan de militaire invasie. Dat meldt RTL vandaag op haar website.

Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over de oorlog in Irak en de reden waarom Nederland die oorlog steunde”, stelt RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar. “Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden. In veel landen is daarover verantwoording afgelegd en bleek veel informatie niet te kloppen. In Nederland wordt dat krampachtig tegengehouden en is een parlementair onderzoek zelfs getorpedeerd. Wij vragen de rechter daarom nu te toetsen wat ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt.”

Natuurlijk ben ik met Taselaar heel erg benieuwd wat het wettelijk recht op informatie waard blijkt nu het kabinet in eindeloze debatten openheid van zaken weigert te geven. Maar ik zou het voor de parlementaire democratie tamelijk treurig vinden als we moeten constateren dat daar niet lukt en de rechtstaat hier haar werk moet doen en ingrijpt.  Word vervolgt dus!

1 Reactie

  1. OPA

    Dit is een van de tekenen waaruit je kunt afleiden dat de politiek minder z’n democratische taak uitvoert. Dat is ernstig te noemen. De Media neemt een belangrijke rol over maar het punt van zorg is dat er geen democratische organisatievorm achter de media zit. Als we dit dus laten gebeuren zullen we misschien wel blij zijn dat deze zaken opgepakt worden, maar tegelijk moeten we opletten dat we met de declassering van de politiek ook niet het democratisch bestel ondergraven.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This