Rondjes draaien over Luchthaven Lelystad

vrijdag 14 maart 20140 Reacties

Nog maar enkele dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen neemt de stress bij de lokale politici behoorlijke vormen aan. Zeker partijen die iets ‘uit te leggen’ hebben omdat ze een niet populair standpunt innemen, wringen zich in alle bochten om een beetje positief op te vallen.

Zo kondigde VVD lijsttrekker Ton van Amerongen gisteren in een verkiezingsdebat in Biddinghuizen ‘dwars voor de uitbreiding van de Luchthaven Lelystad te gaan liggen’ als de overlast ‘onacceptabel’ zal worden volgens de Milieu effect rapportage, die op dit moment wordt opgesteld. Wat dan precies ‘onacceptabele overlast voor Biddinghuizen’ is kon de VVD-er niet aangeven, dus daar is Biddinghuizen niet veel wijzer van geworden.

Maar het vrolijkste word ik wellicht nog wel van een persbericht van het CDA vanmorgen: ‘2e kamer fractie CDA ondersteund CDA Dronten’. Bij het CDA is dat kennelijk zulk groot nieuws dat ook nog persberichtwaardig wordt bevonden. De steun van de CDA Kamerfractie blijkt uit een e-mail aan Biddinghuizens CDA-kandidaat Jan Klopman.

Zelf ben ik voor de grap mijn mailbox eens doorgelopen en als ik over iedere e-mail die ik van mijn Kamerfractie over dit onderwerp ontvangen heb een persbericht de deur uit zou hebben gedaan had ik binnen een maand slaande ruzie gehad met de lokale media wegens spammen, vrees ik. Maar goed; het is positief dat het CDA een iets andere toon aan lijkt de slaan onder druk van de Biddinghuizense kiezer!

Hoewel… Namens Kamerlid Sander de Rouwe wordt er aan de lokale CDA-ers geschreven:

“Het CDA zit op dezelfde lijn: uitbreiding van Lelystad is akkoord als dat geen overlast geeft voor omwonenden. We zullen alert zijn op de uitvoering van dat standpunt.”

Ook hierbij doemt meteen de vraag op wat ‘overlast’ is en hoe je dat beoordeeld. Als daarmee overschrijding van de geluidsnormen wordt bedoeld door het CDA dan vrees ik het ergste voor Biddinghuizen. Immers die overlastnormen zijn gebaseerd op Schiphol en je kan hier onvoorstelbaar veel herrie maken voordat je deze overschrijdt.

Als ik eerlijk ben vind ik het allemaal goedkope mooipraterij zo vlak voor de verkiezingen. Want partijen mogen nu kritisch doen; ze hebben deze ontwikkelingen sinds 2009 nooit een stro breed in de weg gelegd. Dat geldt voor CDA, PvdA en VVD in het bijzonder omdat zij in deze periode in het Drontense college zaten én landelijk bewindspersonen leveren of hebben geleverd op dit dossier. Maar ook ChristenUnie en Leefbaar Dronten hebben als coalitiepartners in Dronten geen verzet laten horen. Dan misschien nog liever D66! Die zijn gewoon voor en nemen de herrie voor lief. Dat is een duidelijk standpunt waarmee je iets kunt in het stemhokje.

Maar als het om de luchthaven gaat is de keuze komende woensdag niet zo ingewikkeld. Behalve GroenLinks is er geen partij die zich in de gemeenteraad van Dronten als meer dan tien jaar zo duidelijk verzet tegen de plannen op de luchthaven. Er is géén andere partij die zo consequent op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau hetzelfde geluid laat horen. Daar is geen persbericht voor nodig, dat doen wij al meer dan tien jaar!

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.