Referendum weigeren is motie van wantrouwen tegen eigen bevolking

vrijdag 21 september 20070 Reacties

Verbeter Europa, begin met een JADe regering heeft vandaag besloten om geen referendum over het Europese Hervormingsverdrag te organiseren. Daarmee dient de regering een motie van wantrouwen tegen haar eigen bevolking in. Bovendien is het voor haar zelf een gemiste kans.
GroenLinks denkt dat veel Nederlanders welwillend staan tegenover het nieuwe Europese Verdrag; een nieuw referendum is dan vooral een kans voor Nederland om straks, gesterkt door haar eigen bevolking, vol zelfvertrouwen een actieve rol te spelen in betere Europese samenwerking op hoofdzaken.

Dat dit kabinet Europa erg nodig heeft blijkt wel uit het milieubeleid. Driekwart van haar milieu-ambities wil dit kabinet in Europa halen. Maar hoe denkt dit kabinet de rest van Europa te kunnen overtuigen, als het niet eens aandurft om de eigen bevolking met open vizier tegemoet te treden?

In 2005 wees een meerderheid van de Nederlanders de Europese Grondwet in een referendum af. Momenteel wordt door de Europese regeringen de laatste hand gelegd aan het Europese Hervormingsverdrag. Dit Verdrag is niet zaligmakend, maar maakt Europa slagvaardiger en versterkt de democratie in de Europese Unie. GroenLinks vindt dat het nu weer aan de burgers moet zijn om te oordelen of voldoende tegemoet is gekomen aan hun bezwaren.

Het zou een slechte zaak zijn als Europa weer bij de mensen wordt weggehaald. Je verliest geloofwaardigheid én democratische legitimiteit wanneer je eerst de Europese Grondwet met een referendum aan de kiezers voorlegt en vervolgens de burgers niet laat oordelen over het Europese Hervormingsverdrag. Er zit nu niets anders op dan de regering in een spoeddebat ter verantwoording te roepen, waarna de Kamer zelf tot een initiatiefwet dient te komen. Daarbij is van groot belang dat de heer Tichelaar met zijn hele fractie de rug recht houdt en de belofte uit het PvdA verkiezingsprogramma nakomt.

Mariko Peters
Femke Halsema

Bron: GroenLinks website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.