Rainbow Warrior-aanslag 30 jaar geleden

vrijdag 10 juli 20150 Reacties

Het is vandaag 30 jaar geleden dat in opdracht van de Franse overheid het Greenpeace vlagschip Rainbow Warrior werd opgeblazen in de haven Auckland, Nieuw Zeeland. Daarbij kwam de Nederlands-Portugese fotograaf Fernando Pereira om het leven.

Ikzelf was in 1985 net 8 jaar toen deze aanslag plaats vond en het is een van de eerste ‘nieuws gebeurtenissen’  die ik me kan herinneren. Een jaar later volgde Tjernobyl en ook de omwentelingen achter het IJzeren gordijn staan me nog goed voor de geest als indrukwekkend.

Maar de aanslag op de Rainbow Warroir was zeker de eerste nieuws-schok die ik meekreeg en daarmee wellicht bepalend was voor mijn leven. Niet alleen om die reden, want dat waren toch vooral acties op de Noordzee, ben ik in mijn pubertijd actief geworden voor Greenpeace. Zo’n 15 jaar heb ik bij Greenpeace rond gelopen als vrijwilliger, campagnemedewerker en actievoerder. De 10e juli blijft om die reden toch altijd een byzondere datum, indachtig de Rainbow Warrior en natuurlijk Fernando.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.