Het is vandaag 30 jaar geleden dat in opdracht van de Franse overheid het Greenpeace vlagschip Rainbow Warrior werd opgeblazen in de haven Auckland, Nieuw Zeeland. Daarbij kwam de Nederlands-Portugese fotograaf Fernando Pereira om het leven.

Ikzelf was in 1985 net 8 jaar toen deze aanslag plaats vond en het is een van de eerste ‘nieuws gebeurtenissen’ ┬ádie ik me kan herinneren. Een jaar later volgde Tjernobyl en ook de omwentelingen achter het IJzeren gordijn staan me nog goed voor de geest als indrukwekkend.

Maar de aanslag op de Rainbow Warroir was zeker de eerste nieuws-schok die ik meekreeg en daarmee wellicht bepalend was voor mijn leven. Niet alleen om die reden, want dat waren toch vooral acties op de Noordzee, ben ik in mijn pubertijd actief geworden voor Greenpeace. Zo’n 15 jaar heb ik bij Greenpeace rond gelopen als vrijwilliger, campagnemedewerker en actievoerder. De 10e juli blijft om die reden toch altijd een byzondere datum, indachtig de Rainbow Warrior en natuurlijk Fernando.