Raad diskwalificeert zichzelf over Redeplein

vrijdag 12 juni 20152 reacties

De gemeenteraad van Dronten heeft zichzelf op het politiek en maatschappelijk gevoelige onderwerp over het plein De Rede volkomen belachelijk gemaakt. Terwijl tegen het einde van de avond de voorzitter een toelichting gaf op de behandeling en daarbij een insprekende inwoner aankondigde; kwam Jan Ammerlaar van Leefbaar Dronten met een ordevoorstel om het onderwerp niet te behandelen.

Hij kreeg daarvoor prompt steun van de coalitie, D66 en SP. Want Ammerlaan en de zijnen willen nu eerst een enquête gaan houden over het plein en ‘de mening’ van de inwoners gaan vragen. De vraag wat we dan van onze inwoners willen weten en wat we vervolgens met die antwoorden gaan doen bleef onbeantwoord.

Stel dat een meerderheid aangeeft een drie laags diepe parkeergarage onder het Redeplein te willen, dan hebben we een serieus probleem. Want dat kunnen we niet betalen en we doen niets met de wens van de bevolking. Daarom moet je heel goed nadenken wat je wilt horen (stellen we varianten op? Hoeveel dan? Welke varianten dan? En moesten we daar dan niet eens over praten?) en welke status geven we de resultaten van die enquête (als het overgrote deel niets wil doen, gaan we dan ook niets doen)? Dit alles is nu volstrekt onduidelijk.

Maar er zit ook een politiek ranzig kantje aan deze affaire: de coalitie overviel iedereen met deze actie. Hoewel me van alle kanten werd bezworen dat er écht niet (nou ja… toch wel; maar slechts één minuutje voor de aanvang van de vergadering na de pauze) over was gesproken of afgestemd. Dat de coalitie de oppositie zo iets flikt is niet nieuw in Dronten en hoort kennelijk bij het spel. Maar ook het college werd overvallen en dat maakt het precair.

Dat Leefbaar het onderwerp wilde afvoeren door de volstrekt chaotische wijze van voorbereiding door het college zou ik ook nog wel hebben willen steunen. Maar Ammerlaan hield zijn mond dicht op het moment dat hij dit had moeten voorstellen: bij het vaststellen van de agenda. Pas toen de avond een heel eind gevorderd was werd het als ‘punt van orde’ alsnog van de agenda gegooid. Dat is bestuurlijk onbehoorlijk naar de andere fracties, maar vooral heel vernederend voor het college. In Dronten is wel eens voor iets kleiners een college gevallen en je kunt je nu echt oprecht afvragen of dit eigenlijk geen verkapte motie van wantrouwen is van de coalitie in het eigen college. Want dat je een vers aangetreden wethouder ‘en plein public’ zo plat op zijn bek laat gaan is toch op z’n minst heel bijzonder.

2 Reacties

 1. Frank Pels

  Nog even los van het onhandige politieke optreden van Leefbaar….. (opzet of gewoon onhandig?)

  Zo’n enquête is best een aardig idee. Leg de varianten maar op tafel en laat iedereen zijn voorkeur uitspreken.

  Uiteraard moet je daar van tevoren wel goed over nadenken. Als iedereen voor een dure ‘variant’ kiest en de gemeenteraad neemt het niet over dan zijn de rapen gaar.

  Maar waarom is er eigenlijk zo’n haast met de aanpak van het plein? Er is toch een mooi centrum? Het Schippersplein en het gedeelte rondom de fontein zijn best gezellig. Het plein zelf is wat groot maar technisch in uitstekende staat.

  De omstandigheden voor dit soort projecten zijn (nog) niet gunstig. Kijk naar het drama van de Deel Emmeloord en de leegstand van winkels in Zeewolde en Lelystad. Waarom niet een pas op de plaats maken? Gewoon elk jaar een flink bedrag reserveren en dan over tien jaar pas wat gaan doen. Kunnen we eerst de ontwikkeling van het Hanzekwartier tot een goed einde brengen.

  Geheel vrijblijvend idee van mijn kant: de nu-even-niet variant. Dat plein loopt niet weg…. echt niet… (even) niks doen is soms een uitstekend idee.

 2. Sander

  Wat is er mis met het huidige rede plein? ligt er strak en netjes bij, ideaal voor shows, evenementen.
  Kan nu van alles doen en organiseren op het plein.
  En het heeft al genoeg gekost, niks aan doen dus.

  (anders heb ik wel belang bij wat bestrating voor mijn achtertuin!!!)

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.