PvV in de raad?

donderdag 9 april 20094 reacties

Enkele weken gelden werd bekend dat Kitty Vreuger van de SP na bijna een jaar niet meer bij de gemeenteraad te zijn geweest toch eindelijk ontslag heeft genomen. Vreuger was voor de SP in de gemeenteraad gekomen als vervanger van de eerder vertrokken lijsttrekker Paulien van Vlaanderen. Van Vlaanderen was ook al maanden niet in de raad geweest voordat ze opstapte.

Mijn verbazing was ook groot toen ik op het publicatiebord van het gemeenthuis zag dat Paulien van Vlaanderen heeft besloten haar zetel in de raad weer in te nemen. Temeer omdat zij geen lid meer is van de SP en derhalve dus op eigen naam de lijst Paulien van Vlaanderen in de gemeenteraad komt te zitten. De lijst PvV dus. Daarmee verliest de SP een van haar drie zetels. Da’s zuur voor de partij, maar ook tekenend voor hoe het er met de SP voorstaat.

Als ik collega’s in het land spreek over de SP barst eigenlijk iedereen in groot misbaar uit. Fracties vallen uiteen, SP raadsleden zijn massaal afwezig of als ze er zijn zeggen ze nagenoeg niets. Kortom; een beeld dat (zeker nu ze een zetel kwijt raken aan hun oud-lijsttrekker) in Dronten zeer herkenbaar overkomt. De SP heeft in de afgelopen drieëneenhalf jaar een zetel vrijwel permanent leeg laten staan tijdens raadsvergaderingen wegens afwezigheid van hun raadsleden. Daarbij is de inbreng van een deel van de fractie te kwalificeren als nihil. Fractievoorzitter Paul Nijssen werkt zich naar mijn indruk een slag in het rond, maar krijgt het werk alleen ook niet verzet. Ik heb er al eens eerder een kwalificatie over gegeven en helaas kan ik niet zeggen dat er sinds die tijd veel veranderd is. Nogmaals; met veel respect voor de inzet van Paul.

Het zou me overigens verwonderen als mevrouw van Vlaanderen een erg warm welkom wacht in de raad. Toen ze eerder in de raad zat blonk ze voor mij niet uit en was ze maanden afwezig. Nu ze ook nog een zetel bij de SP weg haalt en het werk alleen moet gaan doen (en als GroenLinks weten we dat een eenmansfractie echt hard werken is) zie ik de bui al hangen. Tot de verkiezingen weer een zetel die nauwelijks bezet zal zijn. Ik vind het zeer kwalijk dat ze dit besluit neemt hoewel het op basis van de Kieswet vanzelfsprekend haar goed recht is. Of om Paul Nijssen in De Stentor van vandaag na te spreken: “het is onfatsoenlijk wat Van Vlaanderen doet”.

Het beeld dat de SP bij mij oproept is dat de kikkers in en uit de kruiwagen alle kanten op springen. Want gisteren melde De Stentor al dat een van de oprichters van de SP in Dronten volgende verkiezingen voor TON mee wil doen. Straks hebben we na de verkiezingen zowel TON als PVV in de raad? Zelf denk ik dat dit niet zo zal zijn. Maar een paar minder zetels voor de SP lijkt me de kwaliteit van de gemeenteraad als geheel ten goede te komen (hoewel ik over de verdeling van die zetels wel ideeën heb om de kwaliteit te vergroten; maar dat ter zijde).  

4 Reacties

 1. Jantien

  Inderdaad zonder van de zetel: ik zie kansen voor de komende verkiezing 😉

  Onze SP timmert overigens hard aan de weg, (ik denk dat de volgende periode graag mee willen besturen) maar hier is de volledige vertegenwoordiging van de SP dan ook vervangen in 2006, daarvoor was het wel anders.

 2. G.Smit

  In welke plaats is “onze SP”, Jantien.

 3. Paulien van Vlaanderen

  Paul,

  `Opmerkelijk is dat Van Vlaanderen de gemeente heeft laten weten dat ze de raadszetel terug wil.`

  `SP-fractievoorzitter Paul Nijssen vindt het ‘onfatsoenlijk’ wat Van Vlaanderen doet. Hij is niet door haar op de hoogte gesteld, heeft al lange tijd geen contact meer met haar.`

  De Kieswet schrijft voor dat de eerst beschikbare op de lijst wordt aangeschreven om de open plek in te nemen.
  Indien je het met de wet niet eens bent moet je via de Tweede Kamer proberen deze wet te veranderen.

  Dat wettelijk gezien de eerste op de lijst wordt aangeschreven houdt niet in dat die persoon de `zetel opeist`.
  Waar al deze flauwekul vandaan komt is mij een raadsel. `Hoor en wederhoor`, is een goed politiek instrument maar helaas de SP, GL en de Stentor vreemd. Grote monden, veel geschreeuw en totaal geen inhoud, waar het deze verslaglegging betreft.

  Hierbij wil ik je persoonlijk geruststellen: ik ben niet van plan terug te keren in de Dronter politiek noch voor de SP, noch op persoonlijke titel! Mocht de provincie een beroep op mij doen? Nee bedankt! Hetzelfde geldt voor de landelijke politiek. Ongetwijfeld doet het je deugd om te horen dat mijn gezondheid de laatste tijd zo dramatisch verslechterd is dat het zelfs onmogelijk is om welke activiteit dan ook buitenshuis te ontplooien.

  Apropos. Met GL bedoel ik in deze niet het werk dat Cebus in de gemeenteraad doet. Mede door zijn ruime ervaring vind ik hem het uitmuntend doen in de raad.
  Troost je: ik stem niet op GL.!

 4. Paul Vermast

  Dag Paulien,

  Jammer dat je zo bitter bent. Het doet me bepaald geen deugd te lezen dat het niet goed met je gaat. Verre van zelfs! Maar dat weet je best.

  In het bovenstaande stukje heb ik gereageerd op het nieuws zoals het in april was. In de raad werd er vrijwel unaniem op de zelfde manier gereageerd. Ook de PvdA reageerde op haar website op bovenstaande wijze, maar haalde haar reactie van de website toen bleek dat je niet van plan bent de zetel in te nemen. Als je besloten zou hebben deze zetel in te nemen zou de reactie overeind blijven. Maar niemand (!) heeft begrepen dat je nog tijd had te bedenken. In mijn stukje een dag later heb ik dat ook gemeld en daarmee vervalt het stuk hierboven. Alleen ik sta wel voor hetgeen ik heb gezegd met een bepaalde kennis van dat moment.

  Zeer oprecht wens ik je het aller beste!

  Groet,
  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This