PvdA werft stemmen op Urk?

zondag 31 januari 20100 Reacties

Met enige verbazing heb ik het plan van de PvdA Dronten gelezen om de windmolens in het rivierduingebied af te breken en te verplaatsen naar een buitendijks windmolenpark voor de kust van Lelystad en Swifterbant. Daarbij wordt als extra argument gebruikt dat er misschien wel een paar windmolens van het omstreden windmolenpark dat voor Urk moet komen in het Drontense windpark kunnen zodat de schade voor Urk beperkt blijft. Kennelijk denkt de PvdA hiermee stemmen te winnen op Urk.

De constatering van de PvdA dat het met de windmolens in het rivierduingebied een zooitjes is zal ik bepaald niet bestrijden. Maar het grootste probleem ligt daarbij op het grondgebied van Lelystad. Dronten heeft al vrij snel een helder windmolenbeleid gevoerd door de windmolens alleen in lijnen te vergunnen. Dat geeft naar mijn mening meerwaarde aan het landschap. Daar waar dit niet goed is gebeurd (zoals in Lelystad en –vooral- Zeewolde) zie je dus een chaotisch landschap dat het draagvlak voor windenergie ondermijnd.

Maar de oplossing van de PvdA om de boel dan maar achter de dijk te zetten vind ik erg verassend. Zeker omdat de PvdA zich altijd een groen imago aanmeet en je met deze buitendijkse ontwikkeling zeer terughoudend moet zijn. Het IJsselmeer behoort tot een van de laatste grootschalige open gebieden in Nederland en die kwaliteit verdient bescherming. Dat betekend ook dat je er geen windmolens moet willen zetten. Daarnaast ligt er op de ‘grote wateren’ zoals het IJsselmeer een bescherming van habitat- en vogelrichtlijn en valt het onder de Natura 2000 bescherming. Allemaal redenen om zeer, zeer terughouden te zijn met buitendijkse ontwikkelingen.

GroenLinks zou het vermoedelijk met de PvdA eens zijn als ze er voor zou pleiten om op grote schaal oude en weinig opbrengende windmolens te saneren in het rivierduingebied en deze in een of twee nieuwe grote lijnen goed landschappelijk in te passen. Daarmee kan een verdubbeling van het energierendement worden behaald met misschien een derde van de molens die er nu staan. Daarop zouden we elkaar meteen vinden, maar het nu gewoon maar over de dijk het IJsselmeer in te gooien, wat de PvdA voorstelt, gaat veel te ver!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.