Â
PvdA fractievoorzitter Wim Esselink pleit er op de website van de partij voor investeringen ‘naar voren’ te halen om de economische situatie te bestrijden. Hoewel ik het idee wel kan steunen heeft dit concequenties waar ik me tegen zou verzetten.
Immers plotseling heeft de gemeente niet meer geld als voorheen om deze uitgaven te kunnen doen en als we tekorten hebben krijgen we (terecht) op onze kop van de provincie. Het voorstel van de PvdA is om de (paar) aandelen Nuon die de gemeenten in handen heeft te verkopen zoals ook nu met Essent in andere gemeenten en provincies lijkt te gebeuren.Â
Deze redenering vind ik echt verkeerd. Hoewel ik ook graag zou zien dat er kleedkamers worden gebouwd bij Swift, Reaal een kunstgrasveld krijgt, de hockey uit de brand zou worden geholpen en volgende week de eerste paal voor een MFC in Biddinghuizen de grond in gaat, ben ik niet bereid daarvoor een publieke voorziening zoals Nuon te verkopen.
Nuon is een energiebedrijf en energiebedrijven hete vroeger “nutsbedrijvenâ€. Dat waren heel speciale bedrijven, want die waren van ‘algemeen nut’. Tegenwoordig noemen we algemeen nut heel modern ‘publiek belang’. Welnu; energiebedrijven zijn dus van publiek belang en publieke belangen worden als het goed is verzorgd en bewaakt door de overheid.
Nu is er enkele decennia geleden daar ergens iets mis gegaan. Liberalisering was het nieuwe geloof en vele volgelingen sloten zich er bij aan. De overheid moest vooral niet doen wat ‘de markt’ beter kon. Dus werden de Nederlandse Spoorwegen een zelfstandig bedrijf met alle gevolgen van dien. De provinciale busvervoerders werden verkocht, de post en telecom geprivatiseerd, de zorg moest markt conform gaan werken en hier in Dronten kon Optipost véél beter het beheer doen van de sportvoorzieningen dan de gemeente dit zou kunnen. Laat ik met gevoel voor ‘understatement’  vaststellen dat er in Dronten heel verschillend over wordt gedacht of dit nu een succes is.Â
Publieke taken moeten publiek (dus door de overheid) worden verzorgd. Of het hier nu gaat om openbaar vervoer, energie, water, gas, sportvoorzieningen als zwembaden en sportvelden, scholen, gezondheidszorg -ziekenhuizen, poliklinieken, verzorgingshuizen, etc- en ik vergeet er vast nog wel een paar.Â
Energiezekerheid is een absoluut publiek (en economisch!) belang en daarom zou het naar mijn mening in handen moeten blijven van de overheid. Of dit nu regionale of nationale overheden zijn kan me niet zo boeien. Â Maar regeren is vooruit zien en dat is wat ik zo erg mis in de verkoop plannen voor de energiebedrijven op dit moment.
Brabant haalt miljarden op met de verkoop van Essent en heeft al wel ideeën hoe ze weer heel snel van dit geld af kan komen. De korte termijn overheerst in deze plannen. Nu geld om ‘leuke’ dingen te doen en hoe dat later met de energie gaat… Och ja; dat komt vast wel goed. We hebben vertrouwen in ‘de markt’. Zoals we tot een half jaar geleden ook vertrouwen hadden in de banken?Â
Ook in de voorstellen van de PvdA hier in Dronten regeert te korte termijn. Nu investeren om de economische crisis te boven te komen is prima, maar niet ten koste van alles. Want dit is niet de eerste crisis en zal ook vast niet de laatste zijn. En wat wil de PvdA de volgende keer gaan verkopen als het crisis is? Misschien de wegen? Kan economisch best aantrekkelijk zijn. Lekker ouderwets tol heffen aan iedereen die gebruik wil maken van de wegen. En dat zult u wel moeten want u wil vast wel eens naar een winkel toch? En dan gaat u over mijn weg als ik die zou hebben gekocht om de economische crisis het hoofd te bieden.  Als u dit een stomme vergelijking vind omdat u zich dat niet kan voorstellen kan ik dat wel volgen. Maar dat is precies wat de gemeenten en provincies doen als ze Essent en Nuon verkopen. Da’s precies wat de PvdA nu voorstel. Dat is regeren op de korte termijn en da’s simpelweg ‘dom’.Â
Â
PvdA BV
..en toen ging Wouter de Beurs op om nieuwe energie op te doen.
Loesje
Ja, privatiseer en begin bij jezelf – PVDA zegt overheidsgelden vaarwel! Ben het helemaal met je eens Paul – privatisering is een beetje doorgeschoten. Het was naar mijn idee een goedkope vlucht om zelf geen efficiëntieverbetering in de overheidorganisatie te hoeven doorvoeren. Publieke voorzieningen moeten publiek blijven (of weer worden). En als dat niet goed gemanaged wordt, dan moet je daar wat aan doen – ambtenaar of geen ambtenaar.
Energiezekerheid is een taak van Tennet. Zoals hieronder op is weergegeven.
Op grond van de Nederlandse Elektriciteitswet is TenneT aangewezen als de onafhankelijke landelijke netbeheerder om het elektriciteitsverkeer in goede banen te leiden. TenneT verzorgt een adequaat transportnet en bewaakt de continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. TenneT stelt het transportnet op onpartijdige wijze beschikbaar voor elektriciteitstransporten en zorgt voor balans tussen vraag en aanbod in Nederland.
Voor een gemeente is voor leveringszekerheid dus helemaal niet relevant meer of ze nu wel of geen aandeelhouder is. Die race is allang gelopen en ik steek geen enregie meer in dat achterhoede gevecht.
Strekking van mijn betoog is om investeringen die er toch aankomen naar voren te halen. Er zijn wellicht ook aanbestedings voordelen te behalen.
Of er nu wel of geen NUON aandelen worden gecasht is voor die afweging niet van belang. Het wordt hoogstens wat makkelijker.
Hmmm, “die race is allang gelopen”… ik ben het met je eens Wim dat met het vizier op ons Europa en niet op onze provicie Nederland je dat met die energie breder moet zien.
Je zou zeggen: Zolang we het dan maar verkopen aan Europese partijen, want afhankelijkheid van Rusland willen we niet echt geloof ik. Maar als je nou een beetje verder denkt is elke verkoop aan een publieke (met aandelen die niet in de handen van een overheid zijn) een potentieel gevaar. Tennet of geen Tennet. China, Rusland of zelfs Iran kan morgen eigenaar zijn van ons energiebedrijf… dan pas praten we over een achterhoedegevecht.
Gelukkig hebben we een herkansing – dat windmolenpark in de noordzee geheel in handen laten zijn van de overheid zou ik zeggen. En een zonnepanelenplaats in Spanje, ook van de overheid. En nog een paar van die projecten. En weet je, dat mag dan ook nog een Europese overheid zijn, zolang het maar niet private aandeelhouders zijn – ik hoop dat we daar allemaal van hebben geleerd in deze crisis.
Als we daar met z’n allen (inclusief de PvdA) eens goed over nadenken dan nemen we vast de goede besluiten. Dus verkoop die aandelen gerust, maar koop aandelen windmolenpark terug. Goed voor het milieu en goed voor een onafhankelijk Europa!