Publieke uitverkoop voor korte termijnbelang

dinsdag 13 januari 20094 reacties

De lokale overheden in zuid- en oost-Nederland houden publieke uitverkoop door hun aandelen in Essent voor 9 miljard aan het Duitse RWE over te doen. Voornamelijk de provincie Noord-Brabant ‘cach’ behoorlijk met de 2,8 miljard euro. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het voor een provinciaal en gemeentelijk bestuurder erg aantrekkelijk is en eens zo veel geld te kunnen besteden. Da’s best fijn zeker op gemeentelijk niveau zo’n jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar ik heb nog wel grote bedenkingen bij deze uitverkoop van publieke belangen. Immers, de energievoorziening is een algemeen publiek belang en naar mijn mening kunnen deze belangen maar het beste worden bediend door de overheid. Niet omdat de overheid zalig makend is (verre van) maar omdat de overheid er enkel is om het publieke belang te dienen en het daarom ook het beste waarboren kan.

De stroom en gasvoorziening van miljoenen Nederlander komt nu in buitenlandse handen inclusief de helft van onze nog enig werkende commerciële kerncentrale. Volgens mij is dat domweg ongewenst. De energievoorziening van Nederland is mijns inziens een publiek belang dat door de overheid gediend dient te worden en daarmee zouden energiecentrales niet in (buitenlandse) commerciële handen moeten komen. Overigens geldt dit ook voor andere publieke diensten zoals het openbaar vervoer, de post, ziekenhuizen etc.

Maar ja, ik kan de redenering van de lokale bestuurders van het snelle geld wel volgen. Als er een verkoop van Nuon aan de orde zou zijn denk ik ook niet dat ik mijn gemeenteraad er van kan overtuigen deze niet te verkopen omdat het een publiek belang is. Maar zal ook de raad gaan voor de paar honderdduizend euro die ons bescheiden aandelenpakket zal opbrengen.

Maar of hiermee op langere termijn de samenleving een dienst wordt bewezen waag ik te betwijfelen en regeren is vooruit zien… toch?

Update:
Mijn partij heeft gelukkig vandaag min of meer hetzelfde standpunt ingenomen!

4 Reacties

  1. Frank Pels

    GroenLinks Flevoland zal zeeeeeeer waarschijnlijk tegen gaan stemmen.

    Zie persbericht.

  2. OPA

    Kijk, als we die 9 miljard nu gewoon in ons eigen Noordzee windmolenpark steken, dan zijnwe weer goed bezig, dan hebben we RWE ook niet meer nodig 🙂

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This