Provincie waterland?

woensdag 17 januari 20070 Reacties

Waar wij steden doen verrijzen op de bodem van de zee…”
Het zal voor een aantal Flevolanders nog niet makkelijk zijn om Flevoland als provincie achter zich te laten en op te gaan in een nieuwe provincie “Waterland”. Maar dat er een bestuurlijke herindeling komt lijkt me zeer zinvol. Al eerder heb ik eens gepleit voor het opheffen van Flevoland en dat lijkt mij nog steeds wel zinnig. Flevoland met 6 gemeenten heeft geen provinciale structuur nodig, de Staten en Gedeputeerden vervelen zich kapot! Misschien is die nu weer net niet de handigste tekst voor een kandidaat Statenlid, maar ik sta dan ook niet voor niets onverkiesbaar!

Flevoland als bestuurlijke provincie zou ik nog wel logisch vinden als er een paar gemeenten bij zouden komen, bijvoorbeeld de Antilliaanse eilanden die nu gemeenten zijn geworden. Flevoland kan deze er goed bij hebben en dat zou het besturen in Flevoland inhoudelijk een stuk aantrekkelijker maken. Inhoudelijk; dus los van het  ‘vervelende’ feit dat je als bestuurder dan ook met enige regelmaat naar de eilanden toe moet en ik vermoed dat dit wel eens de aantrekkingskracht van de staten zou kunnen worden. Daar gaat het dus natuurlijk niet om.

Maar in alle serieusheid lijkt mij een provinciale indeling: Randstad, Zuid Nederland, Waterland, Oost Nederland en Noord Nederland een heel verstandige. Dan gaan we terug naar vijf bestuurlijke gebieden en dat lijkt me zat. Maar hoe om te gaan met de historische grenzen is nog wat anders. Zeeland en Brabant zijn vanuit de Historie graafschappen, Limburg is een Hertogdom (heeft ook een Gouverneur en geen Commissaris van de Koningin). Het is daarom wel zinvol om juist dit soort grenzen wel te behouden! Nog los van het feit dat Zeeuwen geen Brabanders zouden willen worden en Brabanders geen Limburgers (of in welke willekeurige volgorde dan ook). Kortom, een leuke bestuurlijke uitdaging daar een goed model voor te vinden, maar het opheffen van Flevoland, daar ben ik zeker niet tegen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.