Vliegtuig bij ondergaande zonDe gemeente Dronten is verrast dat het kabinet aan het nadenken is over een mogelijke nieuwe luchthaven op het grondgebied van Dronten. Men is er ook niet voor omdat het niet in de visies past zoals deze zijn vastgesteld de afgelopen periode.

Volgens mij de enig juiste reactie. Maar ik hou er wel van om eens een andere invalshoek te kiezen. Zou het namelijk voor Dronten niet aantrekkelijk zijn een luchthaven op ons grondgebied te hebben? Als er in de polder dan toch een luchthaven moet komen, waarom dan maar niet liever in Dronten. Van luchthaven Lelystad hebben we als Dronten niets te verachten. Niets anders als mogelijke overlast wel te verstaan! Maar werkgelegenheid levert het ons waarschijnlijk niet op en ons woonklimaat zal er zeker niet door verbeteren. Een lucht haven in Dronten zal naar mijn idee eerder tot extra banen in Dronten leiden. Daarnaast is het ook een object met een gigantische OZB waarde, dus  ook op dat punt is het ‘kassa’  voor de gemeente en dat zal een positieve uitwerking hebben op de financiële positie.

Ook een luchthaven aan de Hanzelijn zou veel logischer zijn als Luchthaven Lelystad nu enkele kilometers van het spoor. Voor Dronten zou dit betekenen dat we een tweede station krijgen met als voordeel dat daar (in tegenstelling tot de halte aan De Noord) wel intercity treinen zullen gaan stoppen. Overlast van landende en stijgende vliegtuigen zullen we zeker wel hebben, maar die zal niet navenant meer zijn als de overlast die we toch wel zullen hebben van de uitbereiding van Luchthaven Lelystad als deze doorgaat zoals nu in de plannen staat.

Kortom; mijn eerste reactie is er ook een van afwijzing.  Maar als (ik zeg als) er een grotere luchthaven in de polder moet komen… dan maar op het grondgebied van Dronten, want dan hebben we in plaats van alleen de lasten ook de (financiële) lusten.