Onder de hausse van de vrije markt zijn in de afgelopen jaren veel overheidsbedrijven geprivatiseerd. De vrije markt zou alles beter, goedkoper en efficiënter gaan maken. De praktijk wijst nu echter uit dat dit toch wel tegen valt en ik zou er voor willen pleiten dat de bedrijven die diensten verlenen van "algemeen nut" in de handen van de overheid moeten blijven of terug gaan. Want het blijkt geen vooruitgang te zijn, de dienstverlening is niet toegenomen en goedkoper is het allemaal al helemaal niet geworden. Neem nu de Nederlandse Spoorwegen die van één groot bedrijf naar 15 kleinere is opgesplitst. Ieder bedrijf zijn eigen directie… eigen gebouw en alles wat bij een bedrijf hoort. De veiligheid op het spoor is afgenomen en 330 treindienstleiders van Prorail leggen het hele treinverkeer plat omdat ze een betere CAO willen die aansluit op die van de NS. Daarnaast verloopt bij storingen de communicatie moeizaam tussen de verschillende bedrijven waardoor de reiziger, maar ook het NS Reizigers personeel vaak nieten weten waar ze aan toe zijn.
Ander voorbeeld?
De energiebedrijven zijn nog in handen van de overheid, qua aandelen dan. Maar ze gedragen zich als commerciële bedrijven met de daarbij behorende topsalarissen, sponsoracties en toenemende klantonvriendelijkheid. Toppunt is wel dat twee van deze bedrijven de overheid zelfs een voet dwars zetten bij de sluiting van de kerncentrale van Borssele. Want deze overheidsbedrijven eisen miljoenen van de overheid. Dat is toch eigenlijk de wereld op haar kop!
Het experiment van de liberalisering en vrije markt is mislukt. Dat is jammer, maar kan een keer gebeuren als je fundamentele zaken in een samenleving wilt veranderen. Maar dan moet je als politiek ook het lef hebben om deze mislukking uit te spreken en daar gevolgen aan te geven. Dus de energiebedrijven terug naar de staat, net als de post, telefoon, openbaar vervoer, water en gas.
Waarom ik tot deze triade tegen de privatisering kom? Vanwege het onzalige plan van het kabinet om de NPS op te heffen. Dat is suf, dat is dom. Want een van de redeneringen achter dit plan is dat de programma's die de NPS maakt en veel en vaak zijn bekroond wel door anderen kunnen worden gemaakt. Die redenatie klopt niet. Als een omroep zich heeft bewezen en juist dát doet waar een publieke omroep moet doen is het raar deze op te heffen. Dat getuigd niet van visie. Het is goed dat de publieke omroep wordt aangepakt… maar in de opheffing van de NPS slaat het kabinet (weer eens) door.
0 reacties