Precariobelasting in Dronten

donderdag 6 juni 20130 Reacties

bezuinigingen-geldDe inwoners van de gemeente Dronten hebben van Vitens een brief ontvangen over de invoering van een precariobelasting waardoor de de kosten voor water worden verhoogd. GroenLinks legt graag uit waarom ook wij hiermee hebben ingestemd.

Net als alle gemeenten in Nederland wordt ook de gemeente Dronten geconfronteerd met stevige bezuinigingen door de Rijksoverheid. We kijken daarbij naar de uitgaven van de gemeente, maar ook naar de mogelijkheid om inkomsten te doen toenemen.

Taken worden door het Rijk naar de gemeente overgedragen met fors minder geld dan dat er nu aan deze taken wordt besteed. In de komende jaren komen er met de jeugdzorg, de AWBZ en de wet arbeidsparticipatie nog veel meer van dit soort taken op de gemeente af waarbij we opnieuw minder geld voor deze taken krijgen.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te gaan bezuinigen op de uitgaven, maar tegelijk ook gebruik te maken van alle mogelijkheden om inkomsten te laten toenemen. Het heffen van belastingen is een van de weinige manieren voor gemeenten om inkomsten te genereren. De precario is een belastingrecht dat gemeente mogen inzetten om hun inkomsten te vergroten.

GroenLinks betreurd het dat dit besluit een lastenverzwaring voor onze inwoners tot gevolg heeft. Maar we staan daarbij tegelijk voor de keuze om ook de sociale voorzieningen in onze gemeente, de Meerpaal, zwembaden en bibliotheken in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant open te kunnen houden. In de afgelopen jaren heeft de gemeente al voor miljoenen bezuinigd en opnieuw zien we een bezuiniging van rond de 1,5 miljoen euro op ons af komen na 2014. Dan heb ik daarbij de plannen van het kabinet om nog meer te gaan bezuinigen nog niet meegenomen.

Onze Kamerfractie bepleit dan ook echte hervormingen dan het heilloos bezuinigen zoals het kabinet doet. Wij streven er naar dat de economie zal worden vergroend en daarmee op korte termijn mensen weer aan het werk kunnen worden geholpen. Daardoor zal het vertrouwen van de consumenten weer toenemen en de economie weer enige vooruitgang kennen. Economische groei zal het financieel perspectief van de gemeente ook positief beïnvloeden waardoor er op dat moment kan worden gekeken naar lastenverlichting. Maar ik vrees dat we de komende jaren -met het huidige kabinetsbeleid- daar niet al te vast op mogen hopen. Kijk hier voor de economische plannen van onze Kamerfractie.

Paul Vermast
fractievoorzitter

Deze blog verscheen op 1 juli jl. ook op de website van GroenLinks Dronten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.