Populistische SP-actie rond precariobelasting

maandag 30 september 20130 Reacties

Afgelopen weekend heeft de SP in Dronten handtekeningen verzameld tegen de heffing van een precariobelasting door de gemeente.

“De SP Dronten verzet zich tegen deze verkapte belastingmaatregel, met name omdat er al een voorstel ligt bij de tweede kamer om deze maatregel te verbieden bij de wet.

Echter de Gemeenten die deze maatregel op 1 januari 2012 al hadden mogen dit nog 10 jaar lang innen. Volgens de SP Dronten is dit juist de truc van de Gemeente, en heeft deze daarom gekozen om deze maatregel nu in te voeren met terugwerkende kracht. Dit terwijl de aanslag pas in mei 2013 is opgelegd” zo valt te lezen op de website van de SP.

Het is natuurlijk makkelijk blaffen als je aan de kant staat en ‘boe’ kan roepen zonder oplossingen te hoeven (of willen) aandragen. Dat het hier zou gaan om een verkapte belastingmaatregel is natuurlijk volslagen onzin. Het is namelijk gewoon een belasting, de naam zegt het al. Dus daar is niets stiekems of oneerlijks aan. Dat er een wetsvoorstel lag om deze belastingmogelijkheid voor gemeenten af te schaffen is daarbij niet zo relevant. Ook is de belasting niet met terugwerkende kracht ingevoerd, maar int Vitens deze met terugwerkende kracht. Daar kun je natuurlijk wel van alles van vinden.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te gaan bezuinigen op de uitgaven, maar tegelijk ook gebruik te maken van alle mogelijkheden om inkomsten te laten toenemen. Het heffen van belastingen is een van de weinige manieren voor gemeenten om inkomsten te genereren. De precario is een belastingrecht dat gemeenten mogen inzetten om hun inkomsten te vergroten.

GroenLinks betreurt het dat dit besluit een lastenverzwaring voor onze inwoners tot gevolg heeft. Maar we staan daarbij tegelijk voor de keuze om ook de sociale voorzieningen in onze gemeente: de Meerpaal, zwembaden en bibliotheken in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant open te kunnen houden. In de afgelopen jaren heeft de gemeente al voor miljoenen bezuinigd en opnieuw zien we een bezuiniging van rond de 1,5 miljoen euro op ons af komen na 2014. Het kabinet holt de financiële positie van gemeenten helaas steeds maar verder uit.

Wij steunen dan liever een voorstel om de inkomsten van de gemeente te vergroten dan te bezuinigen op de aller kwetsbaarste in onze gemeente. Dat is de keuze die GroenLinks maakt en daar hebben we de SP niet over gehoord. Dat vind ik makkelijk scoren en bovenal; erg laf.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.