Politiek was het een treurige avond

vrijdag 26 september 20080 Reacties

TreurigGisteravond is Bauke Braaksma door de raad benoemd en in de raad beëdigd als wethouder van Dronten. 

De SP fractie die op voorhand in de media had gezegd deze vervanging wel “prima” te vinden. Maar de fractie beet het spits af met een harde veroordeling rond de gang van zaken rond de vervanging. Met name de dubieuze wijze van handelen van het CDA en de onzorgvuldige wijze van omgaan met de zieke CDA wethouder Engelvaart. “Eigenlijk kun je spreken van een buitengewoon lompe handelswijze” aldus fractievoorzitter Paul Nijssen. Ook gaf de SP aan eerder te hebben gesproken over een ‘berg werk’ die door het college moet worden verzet. Maar wilde gisteravond wel even weten of het college dit kon onderbouwen. Het college bleek niet bij machte de noodzaak van de vijfde wethouder met werkdruk te onderbouwen.  Ook was het college niet bij machte aan te geven wat er blijft liggen als er geen vijfde wethouder zou worden benoemd.

GroenLinks wilde weten wat de benoeming van een extra wethouder betekend voor de stemverhoudingen in het college. Burgemeester de Jonge gaf aan dat er zolang bij burgemeester was in Dronten er in het college nog nooit over iets was gestemd “en zo hoort het ook” aldus De Jonge. Daarmee werd er voorbij gegaan aan het feit dat het CDA er een stem in het college bij heeft gekregen. Immers; de situatie kan zich voordoen dat wethouder Engelvaart zijn werkzaamheden gedeeltelijk weer hervat en wethouder Braaksma dus nog gedeeltelijk Engelvaart vervangt. Tijdens collegevergaderingen zitten er dan drie CDA wethouders (Langeweg, Engelvaar en Braaksma) die ieder een volle stem hebben. De coalitie en burgemeester proberen mij wel wijs te maken dat dit zich niet voor zal doen of dat één van de CDA wethouders dan wel de kamer zal verlaten. Dit is natuurlijk verschrikkelijke onzin. Gisteren heeft de raad dan wel besloten dat wethouder Braaksma tijdelijk en tot uiterlijk 1 april 2009 is benoemd; feitelijk is dat besluit niet genomen. Immers de wet staat een tijdelijke benoeming niet toe en dus is er een vijfde wethouder in Dronten benoemd met alle rechten (zoals stemmen) en plichten tot het einde van deze raadsperiode. Natuurlijk staat hem vrij tussentijds af te treden, maar daartoe kunnen we hem pas dwingen met een motie van wantrouwen (al verwacht ik ook niet dat dit nodig zal zijn).

Opvallend was dat de burgemeester zich een vrijheid veroorloofde bij het afnemen van de eed bij de beëdiging van wethouder Braaksma. Hij voegde in de tekst van de eed “tijdelijk” toe aan de benoeming tot wethouder. Nu is de eed bij wet vastgesteld en mag er (dus)  niet van deze tekst worden afgeweken. Daarmee kun je jezelf afvragen of er juridisch wel een rechtsgeldige beëdiging heeft plaatsgevonden.  Maar daarvan zal denk ik niemand wakker liggen.

Dramatisch vond ik de verdediging van de coalitie en college. De redenen die aangevoerd werden was dat de raad zulke hoge ambities heeft en dat dit zoveel werk oplevert dat er echt een extra wethouder nodig is. Onderbouwing van deze stelling is de begroting 2009 die in de komende maand behandeld gaat worden. Als je deze begroting doorleest zie je dat we eigenlijk weinig méér doen dan het uitvoeren van alle wettelijke taken. Voor al het overige hebben we in Dronten domweg geen geld op dit moment. Als het college dat niet aankan is men niet competent voor deze functie.

De angel van het hele gedoe is dat het CDA koste wat kost een tweede wethouder wil om te laten zien wie er de baas is. De ChristenUnie was voor omdat het hoofdpijndossier MFC van het bordje van CU wethouder Van As is gehaald en nu bij CDA-er Langeweg ligt en de PvdA heeft het mes op de keel gekregen. Als jullie tegen zijn vliegt jullie wethouder Koning de laan uit omdat het Hanzekwartier is mislukt.

Zie hier de werkelijke redenen zoals ik deze uit de wandelgangen heb kunnen reconstrueren (en als ik ongelijk heb hoor ik de ontkenning wel). Dit is nu het politieke niveau in Dronten en het zal me wel weer verschrikkelijk kwalijk worden genomen dat ik het zo opschrijf.  So be it.. Want ik vind het allemaal erg bedenkelijk. Eigenlijk was het politiek gezien gisteren een treurige avond.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This