Politiek moet plek kennen…

woensdag 6 december 20060 Reacties

Vanavond is het dan zo ver, en iedereen mag weten dat ik er niet naar uit kijk; de commissies van de gemeenteraad gaan vergaderen in de Meerpaal. In mijn optiek slaat de Dronter politiek hiermee de plank helemaal mis, maar dat is een meer principieel standpunt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 werd op gemeentelijk niveau het dualisme ingevoerd en dat was voor de gemeenteraad van Dronten voldoende reden om van vijf naar twee commissies terug te gaan en tegelijk werd meteen stevig het gemeentehuis verbouwd zodat het technisch ook niet langer mogelijk was meer dan één commissie tegelijk te houden. Na een paar jaar werken met dit systeem werd er besloten om de commissie Algemene Zaken op te splitsen en parallel te gaan vergaderen. Dit omdat de vergaderingen soms erg lang waren (da’s volgens mij een kwestie van goed plannen door het jaar heen en niet alles op het laatste moment aan laten komen en een gemeenteraad die steeds (morrend) met haar voeten laat spelen en dus door de bocht gaat) en vaak waren de vergaderingen erg saai.

De manier van debatteren zou met een kleine commissie veel beter worden. Ik zou zeggen; komt allen vanavond kijken! Want we zitten nu in het theater, benieuwd of het theater wordt! Ik vrees eerder dat het voor de meeste burgers (nog steeds) erg slaap verwekkend zal zijn!
De politiek moet, vind ik, haar plek kennen. De plek waar politiek wordt bedreven is duidelijk: dat gebeurd in de gemeente- en provinciehuizen, het Binnenhof en het Europees parlement. Dáár, en nergens anders (permanent). De Meerpaal is het gebouw van kunst, culturele en persoonlijke ontwikkeling met het CKV, de bieb, het theater en het ouderen- en jongerenwerk. Net zoals religie en politiek gescheiden moeten zijn zou dat voor kunst en cultuur ook moeten gelden. De politiek moet het mogelijk maken (door middel van subsidie) maar verder moet je er als politiek wegblijven. Dus ook niet vergaderen in seniorenruimtes! Daarbij hebben we dus aan “de overkant” (van het plein) een groot gemeentehuis staan dat door de politiek niet wordt gebruikt voor haar primaire taak, vergaderen en debatteren!  Het zal allemaal wel aan mij liggen, maar ik vind het vreemd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.