Politici vogelvrij?

woensdag 17 december 20082 reacties

De rechter in Den Bosch heeft bepaald dat politici een hogere mate inbreuken op hun privéleven dulden dan personen die geen politieke functie uitoefenen. Dat is gebeurd in een zaak in Brabant waar een ‘dwaze vader’ de gedeputeerde jeugdzorg op haar privé telefoon lastig viel.

Nu kan ik me tot op zekere hoogte wel wat bij deze uitspraak voorstellen. Immers; als publiek persoon – en dat ben je als politicus -  mag je verwachten eerder aangesproken of herkend te worden.

Maar ik vraag me wel een beetje af waar de grens ligt. Natuurlijk kunnen mensen mailen en bellen als ze iets te melden of te vragen hebben. Dat soort betrokkenheid van burgers stel ik in ieder geval erg op prijs. Maar waar ligt de grens tussen publiek persoon en privéleven? Voor wethouders, burgemeesters etc lijkt me dat helder. Die wel je op het gemeente- of provinciehuis en pas zeer uitzonderlijk (of eigenlijk niet) thuis. Raadsleden echter hebben geen ‘werktelefoon’ en die bel je dus thuis. Hoewel ik eigenlijk een voorkeur heb voor e-mail omdat dit toch een minder grote inbreuk is.

Dus dat een politicus zich meer moet laten ‘welgevallen’ als personen zonder publieke functie lijkt me voor de handliggend. Maar als het lastigvallen wordt, pesten, dan ligt er wel ergens een grens naar mijn mening. Het signaal dat de rechter in Den Bosch nu geeft is dat ‘pesten van politici mag’ omdat zij een publieke functie hebben. Dat gaat mij eigenlijk wel een beetje ver als ik eerlijk ben.

2 Reacties

 1. Michel

  Ik sta hier anders best in de struikjes van je voortuin met m’n verrekijker 🙂

  [youtube XxwNIyJ2mDM]

 2. Paul Vermast

  Jee Michel,

  Knap dat jij je tussen dat lullige haagje tot kniehoogte kan verbergen.

  Maar als je het koud hebt, bel je maar aan voor een bak koffie hoor! 😉

  Groeten,
  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This