Politici praten te veel via de pers

woensdag 31 januari 20070 Reacties

Een meerderheid vind dat politici te veel via de pers praten en kritiek maar in de raadszaal moeten spuiten. Dat blijkt uit de poll die is gehouden op de website van de Flevopost en gisteravond op de voorpagina stond. Dit was naar aanleiding van een interview met vertrekkend gemeente voorlichter Henk van den Brink. Het was eigenlijk Van den Brink die deze uitspraak in de krant deed. Hoewel ik het bijzonder vind dat een (vertrekkend) ambtenaar via de media kritiek levert op zijn baas (de gemeenteraad -dé politiek dus- is immers het hoogste orgaan binnen de gemeente) wilde ik daar nou niet over vallen. Wat mij stoort is dat dezelfde media waar “wij politici” te veel via praten zonder enige zelfkritiek dit overnemen en ombouwen tot een peilinkje waar iedereen het wel mee eens is. Maar ik heb ook kritiek op de burgers die in deze poll hebben gestemd, want beste burgers, wat wilt u nu? Tijdens de verkiezingscampagnes wordt er tegen me gezegd, we zien jullie nooit en horen nooit iets over jullie. Vervolgens proberen we iets van ons te laten horen en zoeken daarvoor de pers, want dat ziet u allemaal. Geeft u nú de kritiek dat we dit maar in de raadszaal moeten doen. Nu is dat misschien wel zo, maar waar bent Ú dan?

Want wij zien u ook nooit! U komt ook nooit kijken waar uw gemeenteraad over praat en wat er wordt besloten. Jawel, als u iets van ons wilt, weet u ons best te vinden en dat is ook heel goed. Maar verder zal het u (om me maar eens zeer ondiplomatiek uit te drukken) aan uw kont roesten wat we in die Raadszaal doen.
Maar ook de pers maakt zich er wel erg gemakkelijk vanaf. Want het is niet een mening die de krant vertolkt, er is immers gestemd in een poll en daar hebben ze natuurlijk niets mee te maken. Maar zo ligt het natuurlijk niet helemaal. Want als ik iets op deze website zet waarvan de dames en heren journalisten denken dat het  “gedoe” kan gaan opleveren hangt men maar wat graag aan de telefoon om een boute uitspraak te noteren (en die doe ik graag, ik ben de moeilijkste niet). 

Laten we niet flauw doen. De laatste 10 jaar is het medialandschap fors veranderd in Nederland. Burgers zijn ook mondiger geworden en vragen om verantwoording en aandacht. Dat kun je op verschillende manieren invullen. Ik doe dat met deze website en mijn partij doet dat ook door regelmatig persberichten te versturen. Dat kunnen we wel allemaal achterwege laten, maar dan zijn we afhankelijk van wat de journalist onthoud uit de raadszaal en als 7e spreker op rij is dat van ons niet zo veel. Maar buiten dat is de pers vaak maar wat bij met onze persberichtjes die soms één op één (incl. typfouten) worden geplaatst.
Politiekbedrijven is dus niet iets dat je alleen maar binnen de muren van de raadszaal doet. Sterker nog, daar gebeurd het steeds minder. In de media, op internet en op straat, daar wordt de politiek bedreven en wordt verantwoording afgelegd! Wij, politici én pers hebben elkaar nodig. Wij om ons verhaal kwijt te kunnen en de pers omdat wij nu eenmaal soms het nieuws maken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.